Изпълнителната агенция по селекция и репордукция в животновъдството - ИАСРЖ,  ще развива породата Българска Мурра и в съседна Турция.

 

В началото на месеца Националната генетична банка, управлявана от ИАСРЖ е продала 500 пайети дълбоко замразена сперма от породата биволи „Българска Мурра” за износ за Турция. Дозите ще се използват за осеменяване в масив от около 20 000 биволици, разпределени в няколко ферми, в близост до град Истанбул.

 

Българскат мурра чрез износ на животни от България, днес се отглежда в 11 страни по целия свят. По-голямата част от популациите на Аржентина и Боливия са създадени след внос на български биволи през 80-те години на миналия век.

 

Интересът към Българската Мурра е напълно оправдан. Тя е създадена чрез поглъщателно кръстосване на местния примитивен средиземноморски бивол с индийската порода Мурра. След около 4 десетилетия упорит труд на много специалисти - селекционери и под методичното ръководство на научните сътрудници, се извърши коренно преустройство на нашето биволовъдство в млечно направление. Днес България притежава най-високопродуктивната популация биволи в цяла Европа. Средната млечност за лактация е 1500-2500 кг, а маслеността на млякото е от 7 до 9%.

 

Биволите не боледуват от „луда крава”, много рядко от туберкулоза и бруцелоза. Продуктите, произведени от биволско мляко, са с отлични диетични и вкусови качества и са широко търсени на европейския пазар, а на практика на стария континент биволи се отглеждат само около средиземноморскя басейн. От друга страна в Европейския съюз може да се изнася биволско мляко като единствен продукт в сектора без ограничителен режим и млечни квоти.

 

България притежава това уникално животно Българска Мурра, има и живи вековни традиции в биволовъдството и може да бъде конкурентноспособна на европейския пазар.