Приехме доклад за пчеларския сектор, но смятам, че ние трябва да продължим и това да бъде финансово подплатено в новата Обща селскостопанска политика (ОСП). Предлагам да има директно плащане на пчелно семейство за опрашване.
 
 
Това евродепутатът Момчил Неков по време на обсъждането на бъдещата ОСП в Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент. 
 
Неков обърна внимание на своите колеги и експерти, че трябва да се вземе под внимание липсата на финансова подкрепа за опрашването в бъдещата ОСП. 
 
„Близо 80% от растителните видове отглеждани в Европа имат нужда от опрашване, затова смятам, че е съвсем естествено да има директни плащания за опрашване“, коментира Неков.
 
При обсъждане на новата ОСП, евродепутатът се обяви за целенасочена политика към подпомагане на напояването. „Необходимо е да има развойна дейност в областта, както и финансово подпомагане на държавите-членки, за да може селското стопанство в страните да бъде осигурено с воден ресурс“, заяви Момчил Неков, цитиран от пресофиса си. 
 
Той постави и въпроса за перспективите на овцевъдството и козевъдството в ЕС и попита какви са действията в подкрепа на тези чувствителни сектори. 
 
„При условие, че се отваряме към целия свят, сключваме споразумения с трети страни, и премахнем квотите, това означава, че ще има голям натиск към животновъдите в определени държави-членки и така ние обричаме на фалит цели отраслови сектори, които са били традиционни за тези държави. Смятам, че тук трябва да има много ясна и обоснована политика за подпомагане“, подчерта Момчил Неков.