Председателя на Асоциацията на земеделските производители в България ( АЗПБ ), Христо Цветанов заяви, че половината от посевите с рапица у нас са унищожени. Все още няма окончателни данни, но ще ги има в края на седмицата. Посевите с ечемик също са проблемни. Очаква ни една тежка година, заяви още в сутрешния блок на Bulgaria OnAir Христо Цветанов.

 

Отделените пари за обезщетение на производителите са в размер на 2 млн. лв. Цветанов обаче уточни, че когато средствата се разпределят, всеки земеделец ще получи помощ от 2 лв. на дка. А за засяването на тази площ са вложени по 40-50 лв.


От асоциацията коментираха също и новата селскостопанска политика на ЕС ( ОСП ), която ще влезе в сила след 2013 г. Според Ивайло Тодоров, изпълнителен секретар на асоциацията налагането на таван на директните плащания до 300 хил. евро ще ощети производителите. Ще намалеят плащанията за около 30% от производителите в страната при налагането на този таван. Склонни сме да направим компромис и само 15% от тях да получат по-малко пари, уточни Тодоров. Искането на асоциацията е таванът на директните плащания да бъде 450 хил. евро.


Ивайло Тодоров и Христо Цветанов обясниха още, че в момента земеделския сектор се ощетява от псевдо земеделци. Съществуват много случаи, в които има регистриран производител, той получава евросубсидии, но не произвежда, обясниха те. Те допълниха още, че алармират за проблема от около 5 години, но никой не го решава. Мнението им е, че въвеждането на термин „активен фермер“, каквото е изискването според новата селскостопанска политика, ще помогне за отстраняването на това явление.

 

Припомняме, че АЗПБ се обяви преди седмица категорично против средствата, които се натрупват от прилагането на таван да се използват като фонд за субсидиране на иновации по втори стълб. Според АЗПБ  тези пари могат да влязат във фонд, който да подпомага не само млади, но и всички начинаещи, които тепърва стартират в земеделието. Асоциацията е категорично против основното плащане да е обвързано задължително с покриването на изискванията за „зелено плащане”. Въпреки желанието за „опростяване” на ОСП, членовете на нашата организация са резервирани, че администрирането на „зеленото плащане” ще е прозрачно, евтино, ефективно и справедливо. Категорично против сме 7% от площите да са за „приоритетни екологични” площи, защото според нас този процент е твърде висок, заявиха от АЗПБ.


Асоциация на земеделските производители в България се обяви „за” подкрепа, обвързана с производството. По този начин страната ще може да помага на сектори с национално значение като животновъдство и производство на плодове и зеленчуци например. По отношение на промените във втори стълб, АЗПБ счита за удачно въвеждането на възможност държавите-членки да включат в ПРСР тематични подпрограми, които да са насочени към млади селскостопански производители; малки земеделски стопанства; планински райони; къси вериги на доставки. При положение, че по тематичните подпрограми финансовата помощ за млади селскостопански производители и планински райони може да бъде увеличена с 20% до 90%, това ще е шанс да бъде осигурен поминък на тютюнопроизводителите, дребните млекопроизводители и др.