Поскъпването на храните през септември е основен фактор за отчетената месечна инфлация, стана ясно от съобщение на Националния статистически институт (НСИ).
 
 
Цените на хранителните стоки са се повишили през септември тази година средно с 1,5%, а месечната инфлация е 0,3%.
Инфлацията от началото на годината - септември 2018 г. спрямо декември 2017 г.) е 2,1%, а годишната инфлация за септември 2018 г. спрямо септември 2017 г. е 3,6%.
 
Поскъпването на хранителните продукти е второто по размер повишение на цените на групи стоки и услуги след сектор „Образование“, където увеличението е с 1,8%. За сравнение в категорията „Жилища, вода, електроенергия, газ и други горива“ промяната през септември е с едва 0,1%.
 
НСИ отчита през миналия месец поевтиняване при облеклото и обувките с 0,2%, развлеченията и културата – с 5,6%, ресторантите и хотелите – с 1,6%, и при други стоки – с 0,2%.

       %                                        Инфлацията в България по месеци

Източник: НСИ
 
Хранителните продукти, които са поскъпнали на дребно през септември тази година, са: ориз - с 0,2%, брашно - с 3,7%, хляб - с 4,6%, месо от едър рогат добитък - с 0,6%, месо от домашни птици - с 1,0%, мляно месо (кайма) - с 0,4%, нискомаслено прясно мляко - с 0,2%, кисело мляко - с 0,6%, кашкавал - с 0,9%, извара - с 1,3%, яйца - с 0,5%, олио - с 0,3%, домати - с 31,0%, краставици - с 2,8%, пипер - със 7,5%, други пресни зеленчуци (зелен фасул, тиквички и патладжани) - средно с 6,6%, и други.
 
НСИ отчита поевтиняване през септември при следните храни на дребно: малотрайни колбаси - с 0,2%, пълномаслено прясно мляко - с 0,8%, сирене - с 0,2%, млечни масла - с 0,3%, маргарин - с 2,3%, ябълки - с 11,5%, грозде - със 7,9%, зеле - с 11,1%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) - с 8,3%, зрял боб - с 0,4%, леща - с 2,5%, плодови сокове - с 0,8%, вина - с 0,2%, и други.