Разхищението на хранителни продукти е един от сериозните проблеми на Европейския съюз, който очаква технологични, организационни и икономически решения.
 
 
„Годишно в рамките на ЕС се изхвърлят над 88 млн. тона храна на стойност над 143 млрд. евро и ако тези пари се вложат в науката и икономиката, те ще дадат своя резултат“, заяви еврокомисарят по здравеопазването Витенис Андрюкайтис днес, 14 юни, в Пловдив, цитиран от БГНЕС.
 
Комисарят е един от участниците в Знакова конференция на тема "Храни 2030- изследвания и иновации за продоволствена сигурност и повишаване на качеството и сигурността на храните и хранителните системи".
 
Домакин на форума е Аграрният университет в Пловдив. В конференцията участват 350 учени от 32 страни. Те обсъждат научни изследвания, иновации, политики, действия срещу промените на климата и за устойчивост на здравословния хранителен режим.