Гроздобера в Югозапада започва официално на 1-и и 2-и Октомври, определи кметът на Кресна инж. Илиян Кръстев. Тези два дни се очакват за най-доброто време за прибиране на гроздето.

 

Официалният гроздобер на винените сортове лозя в Кресна, Сливница, Долна Градешница и Горна Брезница ще стартира през първите 2 дни на Октомври и се очаква да продължи 5-6 дни.

 

От дългото засушаване част от реколтата е поувяхнала, но тази, която е запазена, е с добра захарност и това радва стопаните. Опазването на лозята до времето на беритбата е поверено на охрана, в която се включва и общинската полиция, с отговорник Димитър Златков.

 

Единственото селище в района, което ще бере седмица по-късно, е Стара Кресна, а причината е, че лозята на селото се намират доста по-високо от долината на Струма и там гроздето узрява по-късно.

 

И през тази година най-лозарското селище в района си остава Долна Градешница, където има лозари, грижещи се за по 10-20 декара. Част от реколтата стопаните от Долна Градешница ще продават, но в останалите селища ще използват гроздето за производство на домашно вино.