Преди дни гръцки земеделци изпратиха писмо до Социалната мрежа на българските фермери Фермер.БГ, с което заявиха, че прекратяват протестните действия по границата с България.  В много региони на страната протестите през последните два дни вече са напълно преустановени, защото преговорите с управляващите дават положителни резултати относно голяма част от исканията на земеделците.

В същото време обаче блокадите по българо-гръцката граница продължават. Фермери от облатите Платикампос и Тирнавос, които преустановиха протестите си, заявявиха, че цялото напрежение в сектора се създава умишлено от приближени на опозиционната дясноцентристката партия Нова демокрация.

Земеделците от Платикампос и Тирнавос изразяват недоволството и разочарованието си от това, че ситуацията в южната ни съседка започва да се политизира. Това от своя страна не би спомогнало за решаването на нашите проблеми, коментират те, а по-скоро би създало негативни последици за страната ни и най-вече за самите нас. Още повече че напрежението и недоволството на целия Европейски съюз вече е налице, се посочва още в писмото.

Земеделците призовават колегите си, които продължават с блокадите на границите да се замислят на първо място за собствените си интереси, а не да защитават опозиционни политически лобита.

А създалата се ситуация в последните дни в южната ни съседка започва постепенно много да прилича на българското разединение на фермерите, които имат едни и същи проблеми и искания, но в същото време не са достатъчно единни в действията си, за да ги постигнат.

Още по темата:

Гръцките фермери постигнаха редица договорености със своето министерство

Протестиращите гръцки фермери изпратиха писмо до колегите си от Fermer.BG