x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Гръцки животновъди получават добри пари от млекомати

Продажбите се извършват чрез вендинг машини, подобни има и в България

Гръцки животновъди получават добри пари от млекомати
Автор: Фермер.БГ
Млекопроизводителите от областите Тесалия и Македония в Гърция намериха нов начин да доставят прясно мляко до клиентите си. 
 
 
Членовете на гръцката кооперация на млекопроизводители Thes Gala – в превод „Искате ли мляко“, зареждат специални автомати в 63 търговски обекта в три града, съобщи eip-agri.eu.
 
Машините се оказаха много популярни, както сред клиентите, така и сред фермерите. Проектът Thes Gala стартира през 2013 г. 
 
Фермерът Йоргос Зданис е вицепрезидент на кооперацията. "Времената са трудни за млекопроизводителите, а по този начин можем да подобрим нашите приходи и печалби", казва той.
 
 
 
Инсталирането на машините започва от град Лариса през 2013 г. Сега млекоматите работят в 16 магазина. През 2015 г. те навлизат в 17 търговски обекта в Солун.
 
След като спечели гръцката награда за иновации през 2016 г., Thes Gala организира първите си автомати за продажба в Атина.
 
"Сега в кооперацията Thes Gala участват около 45 млечни ферми със средно 110 млечни крави в стопанство. Те произвеждат 120 тона мляко на ден или около 10% от млякото, произведено в Гърция. 40% от него се продава от вендинг автомати ", казва пресаташето Йоанис Янакопулос.
 
Това означава, че 4% от прясното мляко в страната сега се пласират през млекоматите.
 
"Идеята дойде от разговорите с редица млекопроизводители, които се стремяха да изпробват нови решения, следвайки философията на прозрачност и високи стандарти за качество", допълва Янакопулос.
 
Фермерите на Thes Гала се гордеят с кравите си и с качеството на своята продукция. Те познават производителите на фуражи за кравите, и са въвели строга система за контрол на качеството - от хранителните смески на входа до продажбите на млечни продукти на изхода. 
 
Млекомати има и в България, но тяхната популярност е далече от тази в Гърция.
 
 
 
Животновъдите, които участват в проекта в южната ни съсадка, се стремят също да намалят употребата на антибиотици в стадата. "Ние показваме нашия ангажимент за прозрачност, като вписваме финансовите резултати на нашия уебсайт", казва Янанопулос.
 
Според него успехът е голям,  защото клиентите вече могат да купуват прясно мляко също толкова лесно, колкото биха могли да си вземат чаша кафе от автомат или кутия безалкохолна напитка.
 
Процесът е прост. Млякото пристига във вендинг машините в рамките на 24 часа, след като кравите са били издоени. 
 
Млекоматите работят 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Клиентите могат да купуят от машината стъклени или пластмасови бутилки. 
 
Сайтът на Gala показва разположенията на автомати, инструкциите за употреба и даже интересни рецепти. 
"Конкурентно предимство на млекопреработвателните машини е, че те предлагат на потребителите прясно, висококачествено мляко по най-бързия и удобен начин", казва Янакопулос.
 
 
От своето участие в Thes Gala фермерите получават сигурност за цените на млякото, а това им позволява по-добре да планират развитието на своите стопанства и да бъдат устойчиви. Като се насочват директно към потребителите, те успяват да намалят разходите за опаковане и за посредници. По такъв начин продажбите носят по-голяма печалба, както на фирмерите, така и на клиентите.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Гръцки фермерски кооперативи успешно продават мляко чрез млекомати
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news