Гръцките фермерски организации водят усилени преговори с гръцкото правителство за постигането на консенсус и до максимум четири дни блокадата на българо-гръцката граница да падне напълно. Това съобщиха за Фермер.БГ отлично осведомени източници от протеста.

Както Фермер.БГ писа още в първия ден на протеста (18 януари, много преди PR акциите с "отварянето" на границата и с десетките "декларации" и т.н.), категорично блокадата на границата , нямаше да е за по-малко от 10 дни. Тогава протестиращите земеделци изпратиха писмо до Социалната мрежа на българските фермери - www.fermer.bg, с което се извиниха за неудобствата, които причиняват и посочиха местата в Гърция, където също се проведоха блокади, като посочиха , че стачката няма да е за по-малко от 10 дни.

В писмото си фермерите посочиха също и исканията, които имат към управляващите, а именно: увеличаване на евросубсидиите за  тютюн до 2013 г., намаляване на данъка в сектор селско стопанство, 50 евро субсидия за хектар памук и зърно, както и преференциална цена за горивата за земеделските производители, замразяване на кредитите към земеделска банка.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!

Още по темата:

Протестиращите гръцки фермери изпратиха писмо до колегите си от Fermer.BG

Гръцки фермери : Фермерите в България да излязат и те на протести по границите