x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Градушка унищожи ниви и градини край Плевен и Враца

По разпореждане на премиера министърът на вътрешните работи извършва оглед на пострадалите райони

Градушка унищожи ниви и градини край Плевен и Враца
Автор: Фермер.БГ
Снимки: Плевен България
Силна пролетна буря с ураганен вятър и градушка унищожи ниви и градини във Врачанско и Плевенско вечерта на 15 май и в първите часове на 16 май.
 
 
В община Бяла Слатина е обявено бедствено положение заради нанесените щети, в продължение на няколко часа е било спряно и електрозахранването.
 
Премиерът Бойко Борисов разпореди на  вътрешния министър Валентин Радев и на директора на пожарната Николай Николов да посетят Плевен, за да извършат оглед на място на районите, засегнати от бурята, съобщиха от правителствената пресслужба.
 
Остава в сила бедственото положение в Северна България, която беше ударена от бури и градушки във вторник. Най-тежките поражения са в Плевен, Кнежа и Бяла Слатина. Няма пострадали, но има много изкоренени дървета, отнесени покриви и наводнени улици, съобщиха от МВР. Най-малко 50 къщи в село Гривица са с отнесени покриви. 
 
"Стараем се в рамките на деня да се свърши голямата част от работата и доколкото може да се каже- да се нормализират нещата по отношение на захранването на електроенергия, тъй като в няколко участъка на града екипите на ЧЕЗ работят. В общи линии работи се с всички възможни ресурси да се ликвидират последиците", каза Тихомир Трифонов, зам.-кмет на Бяла Слатина, пред БНР.
 
По-рано през деня градушка съсипа зеленчуковите градини на хората във врачанското село Три кладенци. Ледените топчета с големината на бобено зърно, са валели в продължение на 10 минути. Сигнали за поражения от градушка има още в криводолското село Лесура, както и в борованското Добролево.
 
 
Комисии обхождат всички домове, за които има информация, че са понесли щети. Задвижена е и процедурата от Социални грижи за заявление за еднократна помощ за пострадалите.
 
„Щабът за координация преминава в непрекъснат режим на работа. Пострадали хора няма“, каза областният управител на Враца Милена Николова.
 
Срокът на бедственото положение в Бяла Слатина е до нормализиране на обстановката на територията на общината. 
По време на градушката пътят между Кнежа и Плевен, който е второкласното шосе, беше затворен за часове, след като бор падна върху преминаващ ТИР. 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Защитата срещу градушки ще обхване с 1/5 повече площи тази година
 

Промените в схемите за обвързана подкрепа ще ...

news