x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Голяма част от биофермерите не са получили зелените си плащания

Стопаните са разтревожени и смятат, че са ощетени

Голяма част от биофермерите не са получили зелените си плащания
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ
След като стана ясно, че биопроизводителите са обезпокоени от забавянето на плащанията към тях по мярка 11 и мярка 214, днес стана ясно, че голяма част от тях не са получили и зелените си плащания, съобщи за Фермер.БГ Веселина Ралчева, член на Управителния съвет на Българска асоциация Биопродукти (БАБ).
 
 
Държавен фонд „Земеделие” изплати над 441.2 млн. лева за Кампания 2017 по Схемата за плащане за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда - зелени директни плащания (ЗДП) на 56 972 земеделски стопани
 
„Зелените плащания по принцип се получават по право от биофермерите, защото се смята, че това е възможно най-благоприятната практика за опазване на околната среда и биоразнообразието. Затова за биопроизводителите не се търси спазване на изискванията за диверсификация на културите и 5 % екологично насочени площи. Смята се, че цялото биостопанство представлява екологично насочена площ“, коментира Ралчева.
 
Според нея вероятно поради факта, че не са нанесени данните за биологичните парцели и все още се правят справки и проверки от двете институции - МЗХ и ДФЗ, на биопроизводителите това право не е признато и не са изплатени зелените плащания. Това беше и причината за 50% изплащане на обвързаната подкрепа.
 
 
„Това се превръща вече в геноцид над биопроизводителите - до момента сме ощетени по всички мерки и схеми и няма никаква ориентация кога ще получим биологичните си субсидии. Секторът наистина е в колапс“, категорична е Веселина Ралчева и добавя:
 
„А най-големият парадокс е, че през последните дни при множеството разговори с експерти и ръководители в МЗХ и ДФЗ, на оплакванията ни, че секторът изнемогва, ни успокояваха с това, че скоро ще получим поне зелени плащания. И в крайна сметка именно голяма част от биопроизводителите не получиха средства. Това ако не е подигравка...".

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Зелени плащания - най-късно до 5 май
 
Прогноза: Поскъпването на пшеницата е към края си
16.10.2018 | 1813 прочитания
Прогноза: Поскъпването на пшеницата е към края си
Реколтата у нас е добра на фона на слабите резултати в част от ЕС и Русия, отбелязва ИнтелиАгро

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?