Годжи бери – екзотичното азиатско растение с малки червени плодове намира все повече привърженици в България. Не само в биомагазините, където се предлага под формата на сушен плод, но и в градините на много хора, както и при земеделци, които се занимават с биопроизводство.
Исмаил Куртов и съпругата му са собственици на овощен разсадник „Елит“, който от есента на минлата година предлага годжи бери. Пред Фермер.БГ те разказаха, че интересът към храста наистина е впечатляващ и само за няколко месеца – от ноември до сега, вече има поръчани около 9000 бройки. Във всяка втора поръчка присъства и годжи бери, разказват от разсадника.
Годжи бери или лиций (Lycium Barbarum) е подходящ за стопанско отглеждане. Изключително студоутойчиво растение е, вирее във всякакви почвени типове и при надморска височина до 1400 метра. Не понася силните засушавания и прекомерното преовлажняване. Годжи бери е дългогодишен добре разклонен храст, който има многобройни тънки изправени леторасти. Достига височина около 2 – 2,5 м. Есенното засаждане е най-подходящо за него, но дръвчетата могат да се разсаждат и сега, докато не са се разлистили.
При стопанско отглеждане насажденията трябва да се правят на разстояние 2-2,5 м между редовете и 1,5-1,8 м между растенията вътре в реда. За домашно отглеждане на по-малко бройки, които ще се обработват ръчно, се препоръчва разстояние 1,5 м между редовете и 1 м вътре в реда. За да се запази плода, той се изсушава до консистенция, близка до тази на стафидата.
Цъфтежът на годжи бери е през летните месеци юли и август като цветовете са бледо лилави с дълги дръжчици. Зрее през октомври до падането на сланите. Плодовете са дребни с оранжево-червен цвят. Собствениците на разсадника все още нямат преки наблюдения за добивите. Средно обаче може да се очакват около 400 кг сухо тегло от 1 декар.
В България вече има няколко стопанства, които са засадили по-големи масиви с азиатското растение. До момента по-големи насаждения са направени в Хисаря – около 4000 дръвчета, в Пловдивско и в Кюстендилско. Много хора поръчват и единични бройки за градините си и за по-малки стопанства.
Годжи бери има хилядолетна история. Растението се отглежда в Хималаите от 5000 г. пр. н. е. То намира широко приложение в китайската традиционна медицина, благодарение на изключителните си лечебни и хранителни свойства. Говори се, че столетниците в Тибет консумират ежедневно червения плод. Днес в Китай има огромни плантации, някои от които над 1000 дка.
Според Китайската медицина годжи бери помага при умора, главоболие, проблеми с очите, бъбреците, сърдечно-съдови проблеми. На ден обаче не трябва да се консумират повече от 20-30 грама. Плодовете се използват в изсушено състояние. Годжи бери може да се консумира и директно или след накисване в хладка вода за около 10 минути. Плодовете са много крехки и сравнително нетрайни, дори при съхраняване в хладилник, разказаха собствениците на разсадника.
Храстът годжи бери може да се използва и за жив плет. Може да се кастри, за да се контролира всочината на растението.
© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!
Годжи бери – последният хит в овощарството!
Годжи бери – екзотичното азиатско растение с малки червени плодове намира все повече привърженици в България.
ПРЕДИ 16 часа
ФАО предупреждава за недостиг на царевица в Южна Африка
Последните метеорологични тенденции, свързани с Ел Ниньо, намалиха перспективите за реколтата
ПРЕДИ 19 часа
Производител: Поне с две седмици напред върви годината при черешите
Ако природата е благосклонна, в Кюстендилско се очаква богата реколта тази година
22.04.2024
Търгове от ЧСИ: 444 са актуалните обяви за земеделски земи в страната
Публичните продажби на земеделски земи са се увеличили спрямо април 2023 г.
22.04.2024
В Добруджа: Пшеницата дава надежда за добри добиви, тревогите за пролетниците си остават
Комисия обиколи част от полетата на Североизток, за да установи състоянието на посевите
13 КОМЕНТАРА
25.02.2013
25.03.2013
26.03.2013
27.03.2013
27.03.2013
27.03.2013
27.03.2013
27.03.2013
27.03.2013
27.03.2013
27.03.2013
13.10.2015
15.10.2017