Поправката в закона създава възможност за доказване както на приходите, така и на разходите, които извършват тези лица, във връзка с производството си, така че да се формира истинският им доход, каза пред журналисти председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова след като депутатите гласуваха промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Според Стоянова приетите промени в закона са много добра стъпка, която касае земеделските производители – физически лица. „Няколко пъти от трибуната прозвуча обвинение към нас, че по този начин защитаваме едрите земеделски производители, а това не е вярно. Те отдавна си имат свои фирми и са юридически лица, еднолични търговци и облагането на доходите им върви по друг ред – по Закона за корпоративното подоходно облагане”, обясни тя.

По думите й, приетата поправка, касае изключително физическите лица, които нямат фирми – земеделски производители, регистрирани земеделски производители и тютюнопроизводители. Ако те имат повече разходи, отколкото приходи, ще бъдат на загуба и няма да се облагат. „Ще бъдат облагани на базата на доход, който наистина са получили, приспадайки всички разходи. Освен това се възстанови и една несправедливост във връзка с изплатените субсидии през 2010 г., а бяха за 2009 г. Това беше период, в който имаше облекчение за всички тютюнопроизводители, защото техните доходи не се облагаха”, посочи Стоянова.

Тя призова земеделските производители да се възползват от възможността, дадена им от закона, до 30 април да си подадат декларации с приходите и разходите. Всички, които изберат да се облагат чрез приходи и разходи, да го направят, декларирайки го пред данъчната администрация, до края на май”, добави председателката на бюджетната комисия.

Депутатът призова земеделците да събират всички документи за всички направени покупки за услуги, за препарати, за оран, защото това са документите, доказващи разходите им, както и какъв е истинският размер на доходите им.

Според Стоянова, това е стъпка и към изсветляването на дейността на някои доставчици на продукти. „Не смятам, че хората са неуки или не могат да си направят елементарното счетоводство. Става въпрос за една проста книга за приходи и разходи, нищо повече”, подчерта депутатът. Няма да е необходимо земеделските производители да представят касови бонове с печати.

Преди гласуваното в залата се заформиха бурни дебати около предложените текстове, които влудиха опозицията. Чуха се и нападки срещу председателя на Земеделскат комисия Десислава Танева.

"Най-добрият резултат ще бъде, ако Законът за данъците върху доходите на физическите лица бъде скъсан, защото нито може да се докажат реалните разходи, нито реалните приходи. Това е една фикция, която колкото и да я смятате, ще е далеч от действителността", заяви депутатът от ПГ на Коалиция за България Янаки Стоилов във връзка с обсъжданите промени в частта за облагането на земеделските производители – физически лица.

Според Стоилов, когато земеделието става доходно, трябва да бъдат облагани само юридическите лица – арендатори, имащи хиляди декари земя, и хората, притежаващи техника, а ако е необходимо да се облагат и физическите лица, то това да е само процент от държавните доплащания.
„На тях няма какво да им се търсят приходи и разходи. Какви отчети, какви разходи и приходи? Този закон или се прави от хора, които не знаят нищо за живота на земеделските производители или не ги интересува”, заяви депутатът.

Според него, трябва да се погледне към следващия програмен период на ЕС и да се разбере дали България ще иска по-добро субсидиране за земеделските производители. По думите му, въпросът е дали ще произвеждаме или просто ще имаме хиляди декари земи, които ще се сеят и орат. Това е земеделски, социален, финансов и демографски въпрос, заяви Стоилов.

Според него, земеделският производител има малък досег с пазара, за да оцени облагането и затова той не може да прави отчетност на разходите. Нека се облагат търговците, занимаващи се със земеделско производство”, призова Стоилов.

"Дайте да направим облагането 10 % и да престанем да говорим по този въпрос", намеси се в дебата депутатът от левицата Петър Мутафчиев.

Според депутата от ПГ на ДПС Алиосман Имамов, вместо да се налага на земеделските производители да доказват разходи и приходи, трябва да бъде създадена система за остойностяване на натуралното производство.

„Какво давате на хората? Те трябва да разберат, че вие не можете да ги облагате за субсидии от предишни години. Във всеки български съд това ще падне. Сега им пробутвате номера, че ще им върнете нещо, което им е взето”, добави червеният депутат Михаил Миков. По думите му, с предлагания режим на счетоводство правителството ще продължи да тупа брашнения чувал там, където няма нужда – при дребните земеделски стопанства.

„Защо никой не излезе и не каза на каква печалба средно годишно се облагат дребните производители? Адекватни ли са признатите разходи? Да не се окаже, че тези с милионите са с много по-малка печалба, а онези малки стопанства, получаващи субсидии, ще се облагат с 40 %. Няма ли статистика? Какво ще излезе – че на тези със счетоводството ще се признават разходи и те ще са в размер на 70-80 %”, посочи депутатът. Миков обвини председателя на земеделската комисия Десислава Танева, че има интереси и фирми в земеделието.

„Всички големи оператори в земеделието са юридически лица, а тук говорим за законопроект за промяна в облагането на физическите лица. От 120 000 заявители за подпомагане бенефициенти, 91 000 от тях са регистрирани земеделски производители. Аз не съм била собственик на бизнеси в този сектор, а мениджър на проекти. Учудена съм от поведението Ви”, обърна се Танева към депутата Михаил Миков.

Една огромна маса от населението на България днес очаква решение от нас. Хиляди от земеделските производители гласуваха за промяна и помогнаха на ГЕРБ да създаде правителство, а днес хиляди от тях съжаляват, че са дали гласа си за това правителство, намеси се и Спас Панчев при обсъждането.

„Не е дошло времето за точно такова данъчно облагане на тези хора. Съжалете ги, помислете за тях, част от тях са ваши родители. Много граждани разчитат на тези хора, за да може държавата ни да оцелее в тази криза. Не обричайте хората на гладна смърт и на проблеми”, призова депутатът.