Днес Правителството публикува Програма за развитието на приоритетни области в Държавата за периода 2009-2013 година. Макар през последните седмици земеделието да не се споменава за приоритетен отрасъл, така както бе обещавано предизборно, то все пак в Програмата на ГЕРБ има набелязани редица добри мерки за развитието на агро-сектора и селските райони. Представяме ви мерките от глава "Земеделие ", ще се радваме да ги коментирате :

ПРЕВРЪЩАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И РИБАРСТВОТО В ПРИВЛЕКАТЕЛЕН БИЗНЕС, ОСИГУРЯВАЩ ВИСОК ЖИЗНЕН СТАНДАРТ НА ЗАЕТИТЕ ЧРЕЗ СТАБИЛИЗИРАНЕ И НАРАСТВАНЕ НА ДОХОДИТЕ ОТ ДЕЙНОСТТА ИМ

Мярка

§ Гарантиране на европейско и национално финансиране за възраждане на българското селско стопанство.

Действия

§ Актуализиране на Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. (ПРСР) и на програмните документи за прилагането й, доразработване, изменение и допълнение на нормативната база за прилагане на програмата.

§ Предефиниране обхвата на необлагодетелстваните райони, различни от планинските, от Програмата за развитие на селските райони.

§ Адекватно подпомагане доходите на земеделските производители чрез прилагане на Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) при ежегодно увеличаване на пакета за директни плащания и определяне размера на сумата за плащане на хектар.

§ Обновяване и регулярна актуализация на цифровата ортофотокарта (ЦОФК) на страната и изграждане на специализирана база данни на СИЗП, осигуряваща директен обмен на данни.

§ Подкрепа на доходите на заетите в земеделието, включително на засегнатите от политиката на ЕС за преструктуриране сектори като тютюнопроизводството, чрез прилагане на възможностите за национални доплащания към директните плащания.

§ Акредитиране на идентификационната система за селскостопански животни, обвързана с плащането на субсидии на глава животно.

§ Използване на механизмите за специфично подпомагане на селскостопански дейности в определени чувствителни сектори в съответствие с европейското законодателство и конкретните условия на страната (за преодоляване на неблагоприятни фактори, за икономически уязвими или чувствителни от гледна точка на екологията области и селскостопански дейности).

§ Изменение на цялото действащо законодателство в лозаро-винарския сектор с цел синхронизирането му с изискванията на европейското право предвид реформата в сектора и изготвянето на прилагащи правила в различните сфери.

§ Усвояване на средствата по Националната програма на лозаро-винарския сектор в България 2008/2009 – 2013/2014г. и нейното актуализиране.

§ Изграждане на ефективна система за контрол на лозарския потенциал, вината и продуктите от грозде и вино.

§ Създаване на Национален гаранционен фонд, чрез който да се гарантират проекти по Програмата за развитие на селските райони. Правно и административно регламентиране структурирането и дейността на Гаранционния фонд.

§ Финансово обезпечаване и гарантиране на прозрачност и ефективен контрол при разпределението на средствата във Фонда.

 

Мярка

§ Използване възможностите на държавните помощи като инструмент за решаване на проблемни и приоритетни насоки в земеделската политика.

Действия

§ Стимулиране на инвестиционния процес в земеделието, за техническа и технологична модернизация на сектора.

§ Подкрепа на малките и средните земеделски производители и преработватели - важен фактор за икономическо развитие и социална стабилност.

§ Съхраняване на генетичните ресурси, местните породи животни и сортове растения, адаптирани към специфичните природни условия.

§ Управление на риска и кризите, насочени към противодействие и компенсиране на щети при природни бедствия или неблагоприятни метеорологични условия, както и при болести по животните и растенията.

 

Мярка

§ Гъвкав подход при формиране на политиките в земеделието, отразяващ заключенията от прегледа на Общата селскостопанска политика (ОСП) и дискусията в световен мащаб по проблемите на ускоряване на климатичните промени.

Действие

§ Усъвършенстване на националното законодателство в контекста на заключенията от прегледа на ОСП.

 

Мярка

§ Разширяване прилагането на пазарни механизми на Общата организация на пазара на земеделски продукти на ЕС за създаване на конкурентни и икономически устойчиви земеделски стопанства.

Действия

§ Прилагане на пазарни мерки за подпомагане доходите на земеделските производители и повишаване на техния жизнен стандарт.

§ Усъвършенстване на схемата за покупко-продажба на млечни квоти при фиксирана цена и въвеждане на квотна борса.

§ Прилагане на европейската политика и изпълнение на националните мерки и процедури по отношение на промоционални програми за земеделски и хранителни продукти.

§ Цялостно въвеждане на европейските маркетингови стандарти за качество на земеделски продукти от растителен и животински произход.

§ Хармонизиране и адаптиране на средствата за контрол в съответствие с реформата на Общата политика в рибарството.

§ Прилагане на новата информационна система на Европейската комисия - Информационната система за селскостопанско управление и наблюдение, обхващаща пазарните процеси в рамките на Общата селскостопанска политика.

 

Мярка

§ Устойчиви пазари на земеделски продукти чрез последователна реализация на Общностната политика за стабилно администриране и недопускане сътресения на пазарите на земеделски продукти.

Действия

§ Осигуряване на устойчиво функциониране и гъвкавост на изградената агростатистическа система и на Системата за земеделска счетоводна информация (СЗСИ) за осигуряване на обективна, последователна и сравнима информация за развитието на отрасъла.

§ Подготовка и провеждане на пълно преброяване на земеделските стопанства в България през 2010 г.

§ Адекватно и своевременно информиране на земеделските производители за състоянието на пазарите на земеделски продукти.

§ Задълбочаване и подобряване качеството на аналитичната дейност, изготвяне на стратегически анализи и икономическа оценка на политиките в земеделието, необходими за вземането на управленски решения както на държавно, така и на бизнес ниво.

§ Стимулиране усъвършенстването на пазарната инфраструктура на съхранението и търговията със зърно за гарантиране на влогодателите оптимално съхранение на вложеното зърно и създаване на условия за конкурентна търговия.

 

Мярка

§ Създаване на оптимална бизнес среда чрез намаляване и облекчаване на регулаторните режими в земеделието.

Действия

§ Преглед на съществуващите административни режими в системата на земеделието в тясно сътрудничество с бизнеса и неправителствените организации.

§ Премахване на ненужните, облекчаване и прехвърляне на някои регулаторни режими на неправителствения сектор.

§ Оптимизиране на държавните такси в сектора в зависимост от вида на таксите.

 

Мярка

§ Създаване на условия за подпомагане на малки и средни производители, увеличаване обема на производството и подобряване процеса на вертикална диверсификация и сътрудничество по хранителната верига чрез директна доставка на малки количества суровини и храни от животински и растителен произход на крайния потребител.

Действия

§ Разработване на законодателство и въвеждане на национални мерки и правила за регулиране процеса на производство и директна доставка на малки количества суровини и храни от животински произход на крайния потребител;

§ Подпомагане процеса на обединяване на земеделските производители в организации на производителите.

 

Мярка

§ Устойчиво развитие на рибарството и аквакултурата.

Действия

§ Актуализиране на Националната програма за рибарство и аквакултури за периода 2009–2013 г., съответстващо на състоянието на отрасъла и опазването на рибните ресурси.

§ Усвояване на средствата от Европейския фонд по рибарство посредством изпълнение на стратегията, заложена в Националния стратегически план за развитие на рибарството и аквакултурите и на приоритетите за изпълнение на стратегията, разписани по приоритетни оси и мерки в Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007 – 2013 г.

§ Определяне на конкретни политики, свързани с преструктуриране и модернизация на риболовния флот и риболовните пристанищни съоръжения.

§ Подобряване на условията за проследяемост на продуктите от риболов и аквакултурно производство и изграждане на пазарна инфраструктура.

§ Модернизация и преструктуриране на аквакултурите.

§ Възстановяване и опазване на биоразнообразието във водните екосистеми и рибните ресурси в тях.

 

Мярка

§ Оптимизиране на административния капацитет в аграрния сектор.

Действия

§ Усъвършенстване на взаимодействието с административните партньори.

§ Осигуряване прозрачност на протичащите процеси в земеделието, улесняване на достъпа до информация и усъвършенстване на комуникацията между участниците чрез формиране на единна информационна система.

§ Повишаване на отговорността, децентрализация на контролните функции на управление и подобряване на партньорството между държавните и неправителствените структури в земеделието чрез ясно и открито регламентиране на взаимоотношенията им.

§ Създаване на виртуален информационен и консултативен център за консултации по въпроси, свързани с усвояването на средствата от европейските програми.

 

ПОДОБРЯВАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКОТО ПРОИЗВОДСТВО ЧРЕЗ УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА ВРЪЗКАТА „ОБРАЗОВАНИЕ – СЪВЕТИ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО – НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ”

Мярка

§ Осигуряване на съвременно професионално образование и обучение в аграрния сектор.

Действия

§ Осъвременяване на материалната база на професионалните училища към МЗХ.

§ Взаимодействие с бизнеса при изработване на политика в сферата на професионалното земеделско образование и обучение.

Мярка

§ Подобряване ефективността на Системата за съвети в земеделието и на научно-приложните изследвания в аграрния сектор чрез усъвършенстване на връзката „научни изследвания – съвети в земеделието – земеделски бизнес”.

Действия

§ Усъвършенстване на Системата за съвети в земеделието.

§ Подобряване качеството на предоставяните съвети чрез провеждане на обучение, мониторинг, контрол и оценка на дейността на консултантските организации.

 

Мярка

§ Подобряване на приложната насоченост на научните изследвания в земеделието и храните.

Действия

§ Провеждане на научни изследвания, свързани с реалните потребности на българското земеделие, и ускорен трансфер на научни знания и иновации за стабилизиране и развитие на земеделското производство в страната.

§ Модернизация на научната инфраструктура на Селскостопанската академия.

§ Усъвършенстване нормативната уредба на образованието, съветите и научните изследвания в земеделието.

 

ПОВИШАВАНЕ КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТТА НА БЪЛГАРСКИТЕ СЕЛСКОСТОПАНСКИ ПРОДУКТИ В УСЛОВИЯТА НА ЧЛЕНСТВОТО НИ В ЕС

Мярка

§ Регламентиране и защита на производството на традиционните български селскостопански производства.

Действия

§ Популяризиране на системата на защитени географски указания/защитени наименования за произход и храни с традиционно специфичен характер сред земеделските производители.

§ Изпълнение на националната процедура по одобрение на досиетата, по одобрение на контролиращи лица след постъпване на заявления за одобрение и изграждане на регистри/база данни на производителите на земеделски продукти и храни със защитени географски означения, на храни с традиционно специфичен характер и на контролиращи лица.

§ Изграждане на система за защита по служебна инициатива на земеделски продукти със защитени наименования за произход/ защитени географски указания като права на интелектуална собственост.

§ Създаване на алтернативен поминък на стопанствата, засегнати от преструктуриране на отрасли – тютюнопроизводство, млекопроизводство и др..

§ Постоянен мониторинг и инвентаризация на генетичния ресурс.

§ Увеличаване дела на биологичното производство и въвеждане на интегрирани системи за производство – с ниски вложения, за опазване на природните ресурси, биоразнообразието и здравето на хората.

 

Мярка

§ Оптимизиране използването на земеделските земи.

Действия

§ Ускоряване процеса на комасация на земеделските земи.

§ Насърчаване прилагането на екологосъобразни практики с оглед опазване на земеделските земи и подобряване на продуктивните им качества.

§ Използване възможностите на държавния поземлен фонд (ДПФ) за оземляване на земеделските производители.

§ Създаване на нормативно-регулиран правен способ за извършване на разпоредителни сделки за придобиване на собственост върху земи от ДПФ.

Мярка

§ Оптимизиране на хидромелиоративната инфраструктура за ефективно използване на водните ресурси.

Действия

§ Законово уреждане на собствеността на хидромелиоративната инфраструктура и управление на услугите в тази област.

§ Преоценка на използваемостта и потребността от съществуващите хидромелиоративни фондове с оглед оптимизиране на националната напоителна система и при необходимост - изграждане на нови ефективни системи за поливно земеделие.

§ Стимулиране изграждането на съоръжения за оптимално регулиране на водните оттоци с цел задоволяване на нуждите на едно или няколко стопанства.

§ Намаляване загубите на вода в хидромелиоративните системи.

§ Насърчаване прилагането на съвременни методи за напояване с цел пестеливо използване на водните ресурси.

Мярка

§ Постоянна защита на интересите на българския земеделски сектор и на българските земеделски производители чрез ефективно участие в процеса на работата на европейските институции.

Действия

§ Ефективно участие в дискусията за бъдещето на Общата селскостопанска политика, в процеса на опростяване на европейското законодателство, в процеса на изготвяне и приемане на актове на Съвета и Европейската комисия в областта на земеделието след предварителни консултации с неправителствените организации.

§ Цялостна координация и осигуряване на последователност и съгласуваност при подготовката на позициите на Република България в областта на земеделието и рибарството по реда на нормативноустановената процедура.

 

 

ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ОСНОВНАТА ЦЕЛ НА ОБЩАТА ПОЛИТИКА НА ЕС ПО КАЧЕСТВО И БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ ЧРЕЗ ГАРАНТИРАНЕ ПРОИЗВОДСТВОТО И ПРЕДЛАГАНЕТО НА КАЧЕСТВЕНИ И БЕЗОПАСНИ ЗЕМЕДЕЛСКИ СУРОВИНИ И ХРАНИ

Мярка

§ Осъществяване на единен официален контрол по безопасността и качеството на храните, обхващащ всички звена и етапи от хранителната верига.

Действия

§ Поддържане на ефективна и ефикасна система за официален контрол, подчинена на общи принципи за спазване и прилагане на европейското

законодателство за прозрачност, гъвкавост, без корупционни практики, конфликт на интереси и дублиране на дейности.

§ Създаване на единна система за извършване на официален контрол на храни и фуражи на основата на прилагане на научен подход за оценка, комуникация и управление на риска и прилагане на добри административни практики на ЕС за работа с научни институти и университети с цел постигане на по-голяма гъвкавост, прозрачност и информираност на обществото относно качеството и безопасността на храните.

§ Създаване и поддържане на единен публичен регистър на обектите за добив, преработка, съхранение и търговия с храни и фуражи.

§ Оптимизиране и ефективно поддържане на информационните системи за проследяване на търговията с животни, суровини и храни, системата за идентификация на животните и системата за бързо съобщаване в случай на опасност, произтичаща от храни и фуражи, функциониращи на територията на Европейския съюз.

§ Унифициране прилагането на изискванията за извършване на официален контрол чрез оптимизиране на съществуващите компетентни органи и акредитирани лаборатории.

§ Актуализиране и нотифициране в ЕС на БДС за млечни и месни продукти, разработване и въвеждане на национален знак за високо качество.

§ Обединяване и координация на съществуващите отделни системи за оценка на риска на базата на най-добри създадени модели и практики в Европейския съюз и информиране на обществеността за всички предприети мерки и резултатите от тях.


УСТОЙЧИВО И КОНКУРЕНТОСПОСОБНО РАЗВИТИЕ НА ГОРСКИЯ СЕКТОР В СЪОТВЕТСТВИЕ С ПРИНЦИПИТЕ ЗА МНОГОФУНКЦИОНАЛНО СТОПАНИСВАНЕ НА ГОРИТЕ

Мярка

§ Изготвяне на цялостен законов пакет за оптимизиране на организационната структурата за управление на държавните гори чрез разделяне на обществените и контролните функции от икономическите и стопанските дейности.

Действия

§ Създаване на служба Държавен горски инспекторат за осъществяване на строг държавен контрол при опазване на обществените интереси спрямо продуктите, функциите и услугите в сектора на горите въз основа на добрите национални традиции и водещите практики в ЕС.

§ Установяване на икономически жизнени държавни горски стопанства и държавни ловни стопанства чрез подходящи механизми за инвестиции и сътрудничество с предприeмачите в горите и подкрепа на инициативи за развиване на разнообразни и печеливши дейности.

§ Внедряване на сертификацията като водещ инструмент на обществения контрол в горите и гаранция за многофункционалното им стопанисване.

§ Осигуряване на равнопоставеност на собствениците и държавна подкрепа за развитие на общинската и частната горска собственост.

§ Подготовка и изпълнение на програми за обучение на държавните служители и тези от търговските предприятия за изграждане на капацитет за бизнес планиране, търговско управление, поведение и финанси, работа с програмите и мерките на ЕС.

Мярка

§ Стимулиране развитието на националния горскопромишлен комплекс, запазване на съществуващите и създаване на нови работни места.

Действия

§ Прилагане на прозрачна, пазарно ориентирана и регионално диференцирана ценова политика на горските продукти, услуги и функции, включително създаване на борси за горски продукти и електронна търговия с тях.

§ Стимулиране на публично-частните партньорства и дългосрочното договаряне в горския сектор, в т.ч. за развитие на инфраструктурата в горите.

§ Разширяване дела на оползотворяване на биомасата от горите за енергийно производство от възобновяеми източници (потенциал до 500 МW).

§ Облекчаване на регулаторните механизми в сектора, стимулиране на фирми по места за въвеждане на съвременни контролни механизми чрез сертифициране на производството.

-

снимка: Село.БГ