Президентът Георги Първанов ще има среща днес с председателя на Единна народна партия Мария Капон, представители на неправителствени организации и политически партии, на която ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с промените в Закона за генетично модифицираните организми, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Има текстове в законопроекта за генетично модифицираните организми (ГМО), които трябва да бъдат обсъдени с президента Георги Първанов. Според Капон има текстове, които, ако бъдат така гласувани в зала, трябва да бъде наложено вето и искаме да изкажем своите съображения с експертен екип, обясни тя.

„Това, което не е забранено в закона, е отглеждането и производството на продукция заради европейското законодателство, а в чл. 80 на законопроекта се забраняват единствено полевите опити. Затова ние ще искаме незабавно започване на процедура по забрана на царевицата MON810 и картофите на „Амфлора” (които са разрешени в ЕС) посредством предпазна клауза – по член 23 на европейската директива от 2001/18, обясни Капон пред Фокус.

Искаме да се прецизира и текстът на чл. 82, така че по-точно да отразява умисъла на депутатите и да ангажира точно в тази посока Министерството на земеделието и храните и Министерството на околната среда и водите – а именно забрана на разрешените от Европейската комисия хибриди. В тази посока ще предложим в чл. 82 да се запише, че се налага временна забрана и да започне процедура по чл. 70”, обясни Капон.