Министерство на земеделието и храните в Гърция създаде работна група, която ще събира информация за местата на производство на гръцки йогурт. Екипът ще се занимава с подготовката на документите за регистрацията му като продукт с географско указание, съобщава Dairy Reporter.

Забраниха обозначаване на продукти с растителен произход с млечни термини


В рамките на две години работната група, която се състои от 14 души, ще изучава производството на тази храна. В съобщението се казва още, че те ще положат този труд напълно безвъзмездно.

Към днешна дата гръцкият йогурт не влиза в списъка с наименования със защитено географско указание. Поради това Гърция предприема активни действия за защитата на произхода му на територията на Европейския съюз. От 2011 г. този продукт масово се произвежда и в други страни.

В САЩ например йогурт произвежда компанията Chobani. По оценки на консултанти от DASO този продукт показва постоянен ръст на търсене на пазара.

Целият пазар на гръцки йогурт в света се оценява на 50 млрд. долара. Най-голяма част от реализацията му е в Европа (39%), Азия (28%) и Северна Америка (15%).

В частност пазарът в САЩ ежегодишно се увеличава с 5%. По оценки на анализатори до 2020 г. той ще достигне 4 млрд. долара.

Миналата година Гърция влезе в конфликт с Чехия по въпроса с производството на гръцки йогурт. Освен това южната ни съседка е обезпокоена, че в ЕС не е защитено географски производството на сирене фета.