Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Гърция ще защити географски киселото си мляко

Миналата година южната ни съседка влезе в конфликт с Чехия по този въпрос

Гърция ще защити географски киселото си мляко
Автор: Фермер.БГ

Министерство на земеделието и храните в Гърция създаде работна група, която ще събира информация за местата на производство на гръцки йогурт. Екипът ще се занимава с подготовката на документите за регистрацията му като продукт с географско указание, съобщава Dairy Reporter.

Забраниха обозначаване на продукти с растителен произход с млечни термини


В рамките на две години работната група, която се състои от 14 души, ще изучава производството на тази храна. В съобщението се казва още, че те ще положат този труд напълно безвъзмездно.

Към днешна дата гръцкият йогурт не влиза в списъка с наименования със защитено географско указание. Поради това Гърция предприема активни действия за защитата на произхода му на територията на Европейския съюз. От 2011 г. този продукт масово се произвежда и в други страни.

В САЩ например йогурт произвежда компанията Chobani. По оценки на консултанти от DASO този продукт показва постоянен ръст на търсене на пазара.

Целият пазар на гръцки йогурт в света се оценява на 50 млрд. долара. Най-голяма част от реализацията му е в Европа (39%), Азия (28%) и Северна Америка (15%).

В частност пазарът в САЩ ежегодишно се увеличава с 5%. По оценки на анализатори до 2020 г. той ще достигне 4 млрд. долара.

Миналата година Гърция влезе в конфликт с Чехия по въпроса с производството на гръцки йогурт. Освен това южната ни съседка е обезпокоена, че в ЕС не е защитено географски производството на сирене фета.


 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Износът ни на кисело мляко надхвърля 10 млн. долара
 

Нужни ли са допълнителни разяснения по мярка 14?

news