Среща-форум за опазване здравето на пчелите ще се проведе утре в Кърджали. Форумът е отворен за всички производители. Той ще се проведе на 14 март, сряда, от 18 часа, в зала 301 на областна администрация.

 

Темата е провокирана от проблема с високата смъртност сред пчелите през последните години. Гост-лектор ще бъде доц. Първан Първанов от Ветеринарно-медицинския факултет към Тракийския университет в Стара Загора. Организатори на семинара са Областният експертно-консултативен съвет по земеделие в Кърджали, съвместно със сдружение „Пчеларско дружество Акация – Кърджали”. 

 

Сред участниците в лекторията ще бъде и гръцкият бизнесмен Йосиф Павлидис, носител на първа награда от пчеларското изложение в Плевен за чуждестранна инвестиция в бранша. Павлидис е собственик на фабрика за пчелни кошери и инвентар край Пловдив. Той ще запознае фермерите с тънкостите на своето производство, което е преместил от Гърция в България.

 

Сдружение „Пчеларско дружество Акация – Кърджали” е сред най-активните в бранша. То поддържа традиционно добри контакти с колеги от Турция и Гърция и развива модерните практики в пчеларството.