Най-големите инвестиционни фондове за земедлска земя, обединени в Българска асоциация на собствениците на земеделски земи (БАССЗ), отправи апел към всички собственици на ниви в страната да се въздържат от сключване на дългосрочни наемни и арендни договори.

Поводът за изявлението е приетият на първо четене от парламентарната комисия по земеделие законопроект, според който всеки, който притежава земя, трябва да я предложи първо на дългосрочния й ползвател, след което на трети лица. Според асоциацията "предлаганите промени ограничават правото на собственост и свободата на договаряне", заложени в конституцията.

Според законопроекта, внесен от председателя на земеделската парламентарна комисия Десислава Танева (ГЕРБ) и съпартийците й Стоян Гюзелев и Димитър Аврамов, всеки собственик трябва първо да предложи земята си за продажба на арендатора й и след неговия отказ - на трето лице.

Такава разпоредба имаше и преди около година, но впоследствие беше отменена. Разликата сега е, че арендаторът има едномесечен срок, в който да съобщи дали желае да купи парцела.

С промените в закона целим да направим една, макар и малка стъпка, за улесняване процеса на комасиране на земите и възможността един арендатор или ползвател да има сигурността за дългосрочност при планиране на агротехнологията, коментира пред Фермер.БГ Танева при внасянето на промените.

От най-големите земеделски организации потвърдиха, че застават зад предложението, тъй като ще помогне за уедряването на земеделски парцели и ще ограничи спекулативното им изкупуване.

Ще надделее ли силното лоби на инвестиционните фондове над интересите на реалните земеделци (както нерядко рядко се случва в България във всяко едно отношение), или ще съумеят управниците да защитят интереса на производителите, предстои да разберем от бъдещите решение на народните представители....

Становището на БАССЗ можете да прочетете в download центъра на Фермер.БГ.

Oще по темата:

Комисията по земеделие в НС прие промени в Закона за земеделските земи

Десислава Танева: Промените в закона за земеделските земи са малка стъпка към процеса на комасация