x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Фермерските продукти от планината ще имат специален етикет

Очаква се до края на годината депутатите да приемат промените

Фермерските продукти от планината ще имат специален етикет
Автор: Фермер.БГ
До края на годината е възможно в България ще стане възможно прилагането на регламента за етикетирането на планинските продукти. Производителите от планински райони ще могат да слагат етикет за планински продукт, за да гарантират произхода му от екологично чист район.
 
 
Депутатите от парламентарната земеделска комисия приеха на второ четене промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС, пише Investor.bg. 
 
Предвижда се след приемането на закона прилагането на регламента за планинските продукти да става чрез специална наредба. 
„Необходими са още някои допълнения, които трябва да се направят“, коментира пред изданието председателят на комисията Десислава Танева. Тя добави, че се очаква до Коледа проектът да мине в зала.
 
Танева коментира още, че проектът предвижда по-строг контрол върху биологичните производители. „Надявам се с това да повишим от една страна доверието на българския потребител, а от друга - на европейския, защото голяма част от тази продукция е за износ, към българския биологичен продукт“, обясни тя.
 
Проектът предвижда земеделското министерство да създаде и поддържа на интернет страницата си публичен електронен регистър за производителите на храни с географски означения, производителите на храни с традиционно специфичен характер, контролиращите тези два вида храни лица, производителите на храни „планински продукт“, за веригата на биопроизводството – производители, преработватели и търговци, за контролиращите биоземеделието лица и за посевния материал за биокартофи.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Имаме ли готовност за въвеждането на термина планински продукт
 

Промените в схемите за обвързана подкрепа ще ...

news