Депутатите приеха окончателно промените в закона за ветеринарномедицинската дейност на днешното заседание на Парламента.

С приетите промени се цели да се намали тежестта върху държавния бюджет.

В момента държавата чрез бюджета на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) заплаща значителни средства за дейности, извършвани от лица, които реализират приходи от осъществяването на тези дейности, се посочва в мотивите за промени.

С предложените изменения размерът на необходимите за някои дейности средства от държавния бюджет ще намалее значително, а за други изобщо няма да е необходимо да се отпускат средства от държавния бюджет, като разходите изцяло ще се поемат от лицата, от чиято дейност те произхождат и от която те реализират приходи – животновъдите.

Законопроектът съдържа разпоредби, според които заплащането на изпълнението на мерките по държавната профилактична програма и по програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните ще се извършва от собствениците на животните. Със законопроекта се отменят разпоредбите на действащия Закон за ветеринарномедицинската дейност, според който цените за изпълнението на тези мерки се определят в годишен рамков договор, подписан между министъра на земеделието и храните и председателя на съсловната организация на ветеринарните лекари в България – Българския ветеринарен съюз. Приемането на тези разпоредби ще доведе до огромно намаляване на средствата от държавния бюджет, които се заплащат за изпълнението на мерките по програмите.

Съгласно законопроекта за сметка на бюджета ще останат само разходите за извършване на лабораторни изследвания от БАБХ, необходими за изпълнението на държавната профилактична програма и програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните.

Предвижда се разходите за закупуване на средствата за идентификацията на животните и имунологичните ветеринарномедицински продукти, които се прилагат в животновъдните обекти за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болести по животните, да бъдат за сметка на животновъдите, каквато е практиката в други държави – членки на Европейския съюз.

С предлаганите изменения се предвижда също и разходите за обезвреждане на труповете на животни и на други странични животински продукти (отпадъците, получени в кланици, месо - млеко- и рибопреработвателни предприятия) да бъдат за сметка на лицата, от чиято дейност се получават, тъй като не е целесъобразно държавата да заплаща разходите за обезвреждане на странични животински продукти, които се получават от дейността на физически и юридически лица, които реализират значителни приходи от осъществяването на тази дейност.

С предложения проект се предвижда, когато инвитро ветеринарномедицинско средство е одобрено от референтна лаборатория на Европейската общност, това диагностично средство да се признава за употреба и в Република България, а не да се изисква допълнителна регистрация.

В законопроекта се предвижда и регламентацията на някои административнонаказателни разпоредби за нарушения на европейското законодателство, които досега липсваха и нямаше правно основание за търсене на отговорност на нарушителите.

Предвижда се още съсловната организация на ветеринарните лекари в България, посочена в Закона за съсловната организация на ветеринарните лекари в България, да се преобразува във Федерация на ветеринарните лекари в България (ФВЛБ).
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!