Бенефициентите, които от месеци нямат представа какво се случва с подадените им проекти, защо няма финансиране, а периодът за разглеждане отдавна е изтекъл, вече ще могат да наблюдават етапите на разглеждане в цели 15 фази.

Информацията е достъпна на интернет страницата на ПРСР www.prsr.bg и е тествана успешно преди и по време на Великденските празници, съобщи новото лице на фонда и негов шеф Румен Порожанов.

Експертите са откроили 15 фази от постъпването на проекта до неговото изплащане, така че при проверката хората да са наясно кога да очакват евентуален положителен или отрицателен отговор. Досега единствената справка, която фермери, фирми и общини получаваха онлайн, гласеше, че техните проекти са на етап разглеждане.

Всеки производител може да направи проверката, като впише уникалния си идентификационен номер, под който фигурира в системата. Въз основа на това на каква фаза се намира разглеждането, той ще може да предвиждат кога биха могли да очакват одобрение или пък изплащане на субсидиите, обясниха от фонда.