Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Фермерите трябва да имат лесен достъп до иновации

Научните изследвания до 2030 г. ще бъдат ключа към засилване на устойчивостта и разнообразието на хранителните системи, смята зам.-министър Лозана Василева

Фермерите трябва да имат лесен достъп до иновации
Автор: Фермер.БГ
Иновациите са важен фактор за развитието на земеделието. Фермерите трябва да имат лесен достъп до тях, да имат възможност да ги внедрят в своето производство много по-бързо и ефективно, отколкото досега.
 
 
Това заяви зам.-министърът на земеделието д-р Лозана  Василева по време на конференция „Храни 2030 - изследвания и иновации за продоволствена сигурност и повишаване на качеството и сигурността на храните и хранителните системи“ в Пловдив, чийто домакин бе Аграрния университет в града под тепетата.
 
Научните изследвания до 2030 г. ще бъдат ключа към засилване на устойчивостта и разнообразието на хранителните системи, смята Василева. Те ще спомогнат за решаването на проблема с разхищението на храни (1,3 млрд тона на година) и световната загуба на биоразнообразие (почти 60%), отбеляза тя, цитирана от пресофиса на агроминистерството.  
 
Целевите изследвания и политики в областта на селското стопанство и биоикономиката ще помогнат за справяне с трите основни предизвикателства, пред които са изправени тези сектори днес, като гарантира жизнеспособно производство на храни в отговор на нарастващото световно търсене; устойчиво управление на природните ресурси и действия в областта на климата; балансирано развитие на селските райони и техните общности.
 
 
„Устойчивите земеделие и хранителни системи следва да осигуряват работни места и достойни доходи в селските райони и по цялата верига на стойност, както и здравословна храна и различни други стоки и екологични услуги за всички. Когато говорим за продоволствена сигурност, не може да не адресираме проблема с хранителните отпадъци. Ако не бъдат предприети действия за намаляване на загубите на храни и хранителните отпадъци през веригите на доставки, се предвижда до 2020 година разхищението на храна да нарасне с 40% или 126 млн. тона“, подчерта Василева и добави: 
 
„Вярвам, че само чрез подобряване на координацията между усилията в областта на изследванията и иновациите и на връзките между дейностите, финансирани на регионално, национално и европейско ниво, ще можем да се справим по ефективен начин с предизвикателствата, пред които се изправени различните политики, свързани със земеделието и храните“. 
Конференцията Храни 2030 - изследвания и иновации за продоволствена сигурност и повишаване на качеството и сигурността на храните и хранителните системи“ се провежда на днес и утре  в Аграрен университет Пловдив. Събитието се организира от Министерството на образованието и науката на България, с подкрепата на Европейската комисия и Община Пловдив.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Агроиновации: Управление на почвите за справяне с недостига на вода
 
Почвообработка в действие с 60-годишен опит
22.06.2018 | 4802 прочитания
Почвообработка в действие с 60-годишен опит
Мадара АГРО показа как работят машините на компанията производител на селскостопанска техника

Ще кандидатствате ли с проект по мярка 9 от ПРСР?

news