Животновъдите са готови да излязат на нов протест на 1 април заради задълбочаващата се криза в животновъдството. Това стана ясно след заседание на кризисния щаб. Според фермерите, които демонстративно напуснаха заседанието, връчвайки декларация с искания на зам.-министър Цветан Димитров, новите управляващи продължават с действия, които ще заличат сектора.

Членовете на кризисния щаб заявиха, че искат спешна среща с премиера и с министъра на финансите до 31.03.2010 г, както и че искат в срок до 31.03.2010 да бъдат изплатени средствата за СЕПП, АЕП, НР1, НР2 и НДЖ 3. Незабавно трябва да започне изплащането на увеличения De minimis, както и средствата предвидени за изпълнена квота в размер на 1,8 млн евро, категорични са животновъдите.

Млекопроизводителят Господин Господинов съобщи тревожната статистика, че от миналата година досега животновъдството се е свило с 19-20 на сто. Сред неполучените пари са и 3.6 млн. лв. европейски помощи за млечното животновъдство. Все още не са обявени процедурите за кандидатстване за предвидените 15 000 евро субсидия по програмата “де минимис“ за стопанство, оплакаха се животновъдите.

В отговор от Министерството на земеделието и храните заявиха, че окачват всеки момент да бъде публикувана в Държавен вестник Наредбата за условията и реда за прилагане на специфичната мярка за подпомагане на пазара в сектора на млечните продукти, по която ще бъдат изплатени 3,6 млн. лв., гласувани от ЕК в края на месец декември.

Една от мерките за подобряване на млечния сектор е отправеното към ЕК искане за включване на българските млечни продукти в списъка за експортни субсидии и в четвъртък в Брюксел е гласуван проект за регламент, включващ българския кашкавал от овче, козе или краве мляко в тарифната номенклатура на ЕС. От земеделското министерство казаха също, че за помощта “де минимис“ за подпомагане на млечния сектор се очаква одобрение от страна на Брюксел.

Фермерите обаче са категорични, че проблемът не е свързан само със задълженията, а с това, че липсва цялостна стратегия за развитието на сектора.

Все още не е взето решение дали протестът ще е национален или ще се проведат стачки по региони.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!

Още по темата:

Кризисен щаб за млечното животновъдство сформираха управляващи и фермери

Мирослав Найденов е казал, че неизплатените субсидии по НДЖ 3 ще се платят до средата на април