Земеделският министър Мирослав Найденов представи Интегрираната система за администриране и контрол - ИСАК, в която ще се очертават земите по кампания 2010 за директните плащания в Общинската земеделска служба – Панчарево. Системата включва над 90 хил. земеделски производители, както и около 30 хил. животновъди – общо над 120 бенефициенти. Найденов обясни, че за първи път тази година земите се чертаят в реално време, а данните отиват директно в сървъра в централата на Държавен фонд „Земеделие”. „По този начин ще се избегнат многобройните спекулации, защото беше станало практика стопаните да имат данни за неначертани блокове”, зави Найденов.  Според него заради липсата на подобна система досега са възниквали конфликти между земеделците, а държавата е търпяла санкции. За 2007 г. глобите са били в размер на 40 млн. лв., а за 2008 г. – 49 млн. лв.

В същото време земеделци алармират във форума на Фермер.БГ, че системата ИСАК работи тромаво, снимките зареждат бавно, системата постоянно „забива” и очертаването на парцелите става много бавно. Освен това не се вижда какво чертае съседът, в последствие, на което ще има много застъпвания и последващи глоби. Ето и част от мненията по темата във форума:

„Новата система за очертаване е отвратителна. Трябва да се надигнем и да си върнем старата. Днес за 6ч. успях да оправя 10парцела и после заби сървъра в София. С тази скорост може да се очертаем до юни 2011. Да не говорим, че ще има 99% застъпвания когато не се вижда съседа бенефициент.”

„Ами виждаш само твоите парцели. Кака да знам дали няма да застъпя колегата до мен с един метър случайно като не виждам какво е очертал. Неволните застъпвания ще са в 99% от заявленията.”

„А забравих да ви вметна нещо, системата им зарежда по 15 мин. за снимка.Границите със съседите се виждат но системата по която са решили да чертаем тая година мисля че не е най добрата”

„Колеги два дена прекарах в общинската служба, първия ден от 9 до 17ч.очертахме 7 парцела.Днеска беше по добре но си тръгнах в19.20ч.Системата е много скапана, бавна и неподходходяща за работа.Когато чертаеш стар парцел и сменяш само културата става лесно, проблемът е при очертаване на нов порцел, чертаеш без да виждаш другия къде е чертал. В 90%ще има неволни застъпвания.”

„Приятели аз бях опитно зайче и върху моите парцели се учеха. С триста зора за една седмица ми очертаха парцелите. Но мойте парцели са малко едва девет а тези с 90 или с 900. Системата наистина е нова, нали някои трябва да усвоява пари по административен капацитет. Това, че забива тях не ги интерисува от министерството казали на служителите да си променят работното време.”


Основният проблем е в това, че не се вижда какво какво чертае съседът. Това коментира на среща с фермери в Добрич зам.-министър Преслав Борисов. Евентуални санкции може да бъдат направени, след като се осъществят кръстосани проверки след приключване на кампанията и могат да се констатират застъпвания. Не е възможно преди приключване на кампанията да бъдат направени такива проверки, защото това ще означава, че няма контрол на системата, поясни зам.-министърът. Той заяви още, че на места ще има застъпвания. Важното е там, където се обработват нови землища и има разлика от миналата година, по места самите фермери да вземат нужните мерки, така че да се избегнат застъпванията.