На среща с премиера Бойко Борисов и с финансовия министър Симеон Дянков, която ще се проведе днес, Националната асоциация на зърнопроизводителите ще настоява за отпускане на обещаните, но заложени „под черта” в бюджета 150 милиона лева за земеделския сектор.

От НАЗ коментираха пред Фермер.БГ, че премиерът Бойко Борисов обеща, че ще направи всичко възможно тези 150 млн. лв да бъдат отпуснати. Това се налага не само защото секторът е в една перманентна криза, а и заради силната в момента икономическа криза. От Асоциацията не изключиха и възможността за организиране на протести, ако правителството не изпълни обещанието си, като подпомогне земеделския сектор, който нерядко е определян от самите управляващи като „локомотива на българската икономика”.

По време на срещата зърнопроизводителите ще засеганат и въпроса с нотификацията на държавните помощи – главно по отношение на акцизните облекчения през следващата година, както и за облагането на земеделските производители с данък печалба. Темпото, с което работи към момента Програмата за развитие на селските райони и темповете на усвояване на средствата са много бавни, разпределянето на бюджета между мерките не е направено неправилно, има голям процент средтсва, които ще останат неусвоени – това е другият основен проблем, който фермерите ще обсъдят с управляващите днес.