Мандрите, които работят със сухо мляко да се облагат с по-високи данъци, от които да се връща субсидия за млекопроизводителите, предлагат животновъди. Ние няма как да ограничим вноса на сухо мляко от Европа, но може поне да се увеличи данъкът, с който се облагат тези продукти, за да се запазва по този начин родното производство, заявиха млекопроизводители на среща с Министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, която се проведе в Земеделското министерство в късния следобед вчера. .

По време на срещата е бил обсъден и въпросът за директните продажби на мляко от фермите. Пред Фермер.БГ животновъди заявиха, че от тази възможност ще могат да се възползват само големите ферми. Ферма под 50 крави, например, по-трудно ще може да направи цех за директна продажба. Директните продажби могат да осъществят фермери, които притежават над 50-100 крави.

Според фермери, ако по-големите млекопроизводители успеят да направят затворен кръг на производство и директни продажби, това ще накара млекопреработвателите да предложат на по-дребните животновъди по-високи изкупни цени за продукцията, а не както е в момента – да им дават по (смешните) 0,25 – 0,30 лв за литър качествено българско краве мляко. В тази връзка животновъдите са поискали от министър Найденов финансирането за директните продажби да става от ДФЗ, а не от банките. Той от своя страна е заявил, че 50% от финансирането за цехове ще отпусне Министерството и че в проектобюджета са заложени средства за подпомагане на фермите за директна продажба на мляко.

Припомняме ви, че в интервю за Фермер.БГ зам.-министър Цветан Димитров обяви, че Наредбата за директни продажби от фермите ще влезе в сила до края на 2009 година.

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!

-

ВИДЕО : Заместник минстър Цветан Димитров за бъдещето на животновъдството в България