Около 400 животновъди, предимно от планинските райони на страната трябва да върнат на ДФЗ – Разплащателна агенция субсидиите, които са получили за 2007 год., тъй като те са им изплатени неправомерно, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие”. Сумата, която фермерите трябва да възстановят в 14-дневен срок е в размер на 400 хил. лв.

Ние знаем за тази санкция, която ни наложиха от ЕК, но каква е вината на един фермер, че този прословут Код 6 е наложен от предишните управляващи, в последствие – отменен пак от самите тях. В случая фермерите нямат никаква вина за получените неправомерно субсидии, коментира пред Фермер.БГ Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите.

Именно поради тази причина, според Синапов е трябвало да се потърси решение по какъв начин да се възстановят тези пари – дали разсрочено, дали да се удържат от бъдещи плащания и т.н., защото в момента животновъдите просто няма от къде да извадят исканите суми, за да ги върнат на държавата. Това е много строга и рязка санкция от страна на ДФЗ и определено не е формулата и начина точно в този момент да се върнат тези пари, коментира Синапов.

По информация на председателя на Националната асоциация на животновъдите писмата от ДФЗ – РА са получени около 14 юни. Фермерите разполагат с 14-дневен срок, в който ще обжалват пред Административния съд в София. Към момента това е единствената възможност, заяви Синапов.

И един много важен въпрос – Какво направихме, за да докажем на ЕК, че предишният министър на земеделието Валери Цветанов е допуснал грешка и е платил неправомерно тези пари? Ако управляващите бяха удържали на обещанието си, че бившият министър за „тези си игрички ще понесе наказание”, вероятно от ЕК щяха да проявят разбиране и може би по този начин нямаше да получим и тази санкция, коментира Синапов.

Според Господин Господинов, председател на Браншовия съюз на животновъдите в България в този кризисен период хората няма от къде да извадят парите, за да ги върнат на ДФЗ. Тези пари ще бъдат взети от честни хора, които работят, а тези които крадоха и раздаваха на крадци ще останат ненаказани, коментира Господинов.

Старите министри, отговорни за тези раздавания просто трябва да бъдат вкарани „където им е мястото” и отговорността и средствата да се търсят от тях, а не от обикновените животновъди, които, освен субсидиите, ще трябва да връщат и лихвите по тях. Според Господинов има хора, на които е давано по партийна линия, но от тях никой не търси отговорност.

В момента животновъдите са в кампания по прибиране на сено и подготовка за зимата. Освен това тези, които са кандидатствали по мярката Агроекологични плащания от ПРСР все още не са получили средства по проектите си. На част от фермерите не са изплатени и парите по СЕПП за 2009 год. Да не забравяме, че и разходите, които сега ще се направят за адвокати, съд и т.н. също се поемат от животновъдите, които вместо да бъдат улеснени в тази тежка ситуация, ще бъдат допълнително натоварени финансово...

Междувременно ДФ „Земеделие” заявяват, че фондът предприема действията за събиране на неправомерно взетите субсидии за площи, които не отговарят на условията за подпомагане. Именно заради казуса с Код 6, от Брюксел е предложена санкция за България в размер на общо 44 млн. евро за 2007 и 2008 г., посочват от ДФЗ.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!

Още по темата:

Животновъди трябва да връщат пари по СЕПП, получени през 2007 год. заради код 6