x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Фермери на протест срещу еднодневните трудови договори

Проблем е изискването да се отчитат в Инспекцията по труда на същия ден

Фермери на протест срещу еднодневните трудови договори
Автор: Фермер.БГ
Пореден протест срещу еднодневните трудови договори и начина им на отчитане пред институциите организират днес земеделци от Пазарджик. Проявата отново ще бъде мирна.
 
 
Очаква се по едно и също време митинги да бъдат проведени в няколко града в Южна България – Пловдив, Димитровград, Стара Загора, Стрелча, Карлово, съобщи dariknews.bg. 
 
В 14:00 часа производители ще излязат на централния площад със знамена и лозунги срещу член 114а от Кодекса на труда, който създава значителни трудности в работата им съобщи лидерът на недоволните Стоян Кузев. Той отново подчерта, че с колегите му нямат нищо против да плащат осигуровки, но редът за сключване и отчитане на договорите със сезонните работници е неизпълним.
 
Проблем е изискването да се отчитат в Инспекцията по труда на същия ден, което е фатално губене на време в активна кампания. Вариантът това да се прави онлайн с лаптоп на полето също не е приложим – извън селищата не навсякъде има интернет. Ако не бъдат отчетени, съответният земеделец рискува да бъде глобен с 1 500 лв. 
 
Снимка:pixabay
 
След поредицата протести и преговори през 2017 и 2016 г.  хората от бранша успели да убедят институциите в правотата си и почти се стигнало до промяна в правилата. При всяка смяна на екипи в ресорните министерства и парламентарни комисии обаче имало практика всичко да се архивира, а не да се предава на следващите. Така на земеделците им се налага да започнат всичко отначало.
 
Стоян Кузев отново е изпратил писма с исканията до министерствата на земеделието и на социалната политика, както и на съответните комисии в Народното събрание. Този път е пуснал копие и до омбудсмана Мая Манолова.
 
Първото от предложенията им за промени е еднодневните договори да се отчитат в хартиени прошнуровани и прономеровани дневници, които да се представят пред Инспекцията по труда в края на сезона. Друго искане е да се предвиди почасово наемане на хора за 4 или 6 часа – според реално отработеното време. Производители настояват още да не бъдат задължавани да внасят предварително осигуровките за работниците – никой друг бизнес няма такъв ангажимент. 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
205 000 броя са регистрираните еднодневни трудови договори
 
ДФЗ напомня: Фермери, регистрирайте се в СЕУ по мерките 10 и 11
14.12.2018 | 19437 прочитания
ДФЗ напомня: Фермери, регистрирайте се в СЕУ по мерките 10 и 11
Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФЗ е достъпна след индивидуална регистрация

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news