Масово фермери от Добруджа, както и от Кнежа, Враца и Монтана орат вече засети площи с рапица. Причината стопаните да презасяват полетата наново е топлото време. Необичайно високите температури в последните седмици се отразиха негативно на енергийната култура, която започна да се развива по-рано, съобщиха за Фермер.БГ производители от страната. Фермерите са притеснени, че ако не вземат мерки да презасеят, от маслодайното растение ще имат лоша реколта и ще търпят огромни загуби.

Заради този факт се очаква сериозна промяна в изкупната цена на рапицата догодина, тъй като сега разходите са двойни, а тези, които не са имали възможност да презасеят е възможно да останат без добиви.

Зимната маслодайна рапица набира все по-голяма полулярност сред българските зърнопроизводители. Това е така, защото единствено пазарът на рапицата тази година беше на цени, които покриват разходите и дават възможност за печалба на зърнопроизводителите в сравнение с всички останали култури – ечемик, пшеница и слънчоглед.

Изключение от това не прави и житницата на България – Добруджа. 261 хиляди декара достигнаха площите със зимна маслодайна рапица през тази година.  Предишните години са обработвани по около 60 - 70 хиляди, а през 2009-та са били 195 хиляди декара. Значително увеличение на площите отчитат земеделските служби в областите Русе, Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Видин и др.

 

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!