Субсидии за производство на повече и по-качествено мляко поискаха фермери по време на национална конференция на тема "Животновъдството в България - проблеми и перспективи", която се проведе в Стара Загора. „Искаме субсидии, за да произвеждаме повече и по-качествено мляко”, настояха фермерите, предаде БНР. В конференцията участваха евродепутатът Петя Ставрева, както и ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков. По време на форума стана ясно, че само за три години вносът на сухо мляко е увеличен повече от три пъти.

През миналата година в страната ни са внесени 46 514 тона. Според проф. Станков за млечното животновъдство само през тази година са необходими около 93 млн. лева, а са осигурени едва 61 млн. лева. През 2013 година сумата ще нарасне до 120 млн., но не се знае дали държавата ще може да ги осигури, посочи Станков.

Определено опасенията на проф. Станков може да са основателни, защото в момента ситуацията в животновъдния, а и в земеделския сектор е следната – българските евродепутати (в конкретния случай земеделският ни глас в ЕП – Петя Ставрева) се борят и печелят битки за агросектора ни, а самата държава поради една или друга причина просто не съумява (или не иска) да усвои европарите в полза на българските фермери.

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!