x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Фермер: Силната раздробеност на земята е огромен проблем

Петър Петров призовава МЗХГ да провокира комасацията на земята

Фермер: Силната раздробеност на земята е огромен проблем
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
Огромен проблем, специално за нас, е силната раздробеност на земята. Според мен по възможно най-бързия начин ресорното министерство трябва да провокира комасация на земята. Това каза Петър Петров, животновъд от района на община Елена, село Лазарци пред Фермер.БГ. 
 
 
Фермерът стопанисва животновъден обект, в който отглежда 12 броя месодайни говеда и 50 броя кози. Заедно с това поддържа 300 дка пасища и ливади.
 
„Именно това създава много проблеми при наемането на земя и арендуването. Впоследствие и при заявяването за подпомагане. Наистина силната раздробеност на земята е основен и голям проблем при нас“, обясни Петров.
 
 
По думите му има и проблем с наследяването на земята.
 
„Земята при нас е върната по емлячните регистри от 1944 година на хора, които са минали 5-6 поколения. След тях идват едни наследници и стават неща, които по всякакъв начин трябва да бъдат урегулирани. Това блокира и пазара на земята. Лично моето мнение е, че държавата трябва да помисли по някакъв начин да провокира този въпрос през данъчната политика“, каза фермерът.
 
Друга актуална тема напоследък е таванът за директните плащания. Животновъдът е категоричен, че такъв за СЕПП трябва да бъде поставен.
 
„Категорично трябва да има таван за директните плащания за СЕПП. Смятам, че трябва да се увеличат ставките за необлагодетелстваните райони и преразпределителното плащане. Като идея е много добре заложено субсидии да се получават до 300 дка и фермерите във високопланинските райони да бъдат допълнително подпомагани. Аз лично съм потърпевш и виждам колко много ресурс харча, за да обработвам тежки терени, с големи наклони и труднодостъпни такива. Едно е да работиш в равнина с високопроизводителна техника. Друго е с малки машини да се въртиш в масиви от 3-4 дка. Разходите и времето са изключително много“, смята Петър Петров.
 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Биопроизводители искат по-нисък таван за директните плащания
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news