Вносителят на агротехника ФЕРМЕР 2000 направи полева презентация край Русе на трактори и комбайни от водещата световна марка за агротехника Massey Ferguson. На събитието присъстваха над 50 земеделски производители от България, които се запознаха в детайли с предимствата на тежките машини за полето. Презентацията  води Кембъл Скот директор „Маркетинг и продажби“ на Massey Ferguson за Европа.

 



Полевата демонстрация започна с представянето на сравнително новия трактор  Massey Ferguson 3645, който се отличава с различен дизайн на предните светлини. Машината е с максимална мощност от 90 конски сили. Заради малкия си размер е една от най-компактните и маневрените от своята серия, което я прави изключително подходяща за животновъдни ферми. Тракторът Massey Ferguson 3645 е с 3-цилиндров двигател, с 12 скорости с възможност за превключване на движението напред и назад. Кабината е широка и създава допълнителен комфорт на оператора, допълни Кембъл Скот.

 


На презентацията бяха показани само машини, които са в експлоатация от фермерите дошли от различни региони за да се види, че те са доказали своите качества и издръжливост.  По-голямата част от тях са снабдени с интуитивна трансмисионна система Dyna -VT.

На вниманието на настоящите и бъдещи клиенти на ФЕРМЕР 2000 бяха представени още шест трактора и два комбайна. Интерес предизвика и тракторът от серията 4435, който се слави с висока издръжливост. Произведен е във Финландия и има устойчиво шаси. Предпочитан е за тежки почвени условия. Друго от преимуществата му е, че под него не стърчи нищо, освен това има удобна задна навесна система. Моделът е базов и с малко електроника, което го прави особено лесен за управление. Той също е с 12-скоростна трансмисия, а операторът може да го задвижва напред и назад само с докосването на един лост. В тази гама има трактори до 100 конски сили.

Презентиран беше и трактор Massey Ferguson от серията 5465, чието предимство е 6-цилиндровия двигател и масивната мощност. Навесната система е с голяма мощ, той има 16 скорости за управление, които се превключват без съединител, правейки движението съвсем просто.

С дълъг живот на двигателя и ниска консумация на гориво се ползва и тракторът Massey Ferguson 6495. Той е много успешен на полето и притежава 190 конски сили. Машината има и най-шумоизолираната кабина, която се предлага на пазара от 2004 г. нмасам. Отново моделът е харесван заради широката кабина, където операторът се чувства по-комфортно и свободен в движенията си.

 



С безстепенна трансмисия и също 190 конски сили се отличава и Massey Ferguson 7495. Тракторът развива от 0 до 50 км./ч. с оригинална CVT трансмисия. В полевата презентация  край Русе участва още Massey Ferguson 8470, който е оборудван със 6-цилиндров двигател, безстепенен и с пълно окачване на кабината. Той е много маневрен с изразена теглителна мощност.

Беше представен и тракторът на годината за 2009 г. Massey Ferguson 8690, който покрива всички изисквания на модерния фермер. Той е с голяма колесна база, много добра теглителна способност и с огромна икономичност в своя клас на пазара. Активното окачване на предния мост е едно от многото му преимущества, които изтъкват фермерите. От кабината се открива добра видимост във всички посоки, а седалката на оператора е една от най-удобните.

В края на презентацията в полето дефилираха комбайните Massey Ferguson 7270 AL-4 Beta и Massey Ferguson 9895 Fortia.

 



Първата машина е със стандартен увършаващ барабан, шест сламотръса, произведена е в Италия, което я прави популярна за конвенционалното земеделие. Има специална лента отпред върху хедера, лесно влиза от култура в култура и може да работи при много тежки полеви условия. Дава много добри резултати при почистването на зърното, а в сащия момент сламата остава добра. Загубите при жътва също са минимални, ако машината е настроена правилно. Хедерът е с принудително подаване, което прави жътвата по-лесна и качествена, благодарение на комбинацията от две ключови характеристики – от масивен нож до шнек и мощни транспортни ленти, които осигуряват равномерно подаване на посевите в машината при всички култури.


Fortia пък е най-големият комбай предлаган от Massey Ferguson, който осигурява бърза жътва без големи разходи.  Фермери, които са го използвали казват, че има максимална продуктивност и икономичност на работа. Има уникален захранващ механизъм преди ротора. Освен това роторът към момента е най-дългият на пазара.

„Дългият ротор има две предимства – много нежно става отделянето на зърната от сламата, защото обичайно при роторни комбайни сламата се уврежда. При този дълъг ротор толкова плавно и внимателно се извършва процесът, че води до много малки загуби и прекрасна слама, която излиза отзад“, каза  Кембъл Скот. Той коментира още, че   в момента компанията работи в посока  за въвеждане на нови технологии, чрез които да се пести от разхода на гориво.

 



„Видял съм много скокове в развитието на тракторите през годините. Това, което ще търсят фермерите е машина, която работи с възможно най-малко разходи, защото едно от най-големите пера в бюджета е за горивото, знаем в момента всички колко е скъпо то, така че най-много се работи за това да се вкарат нови технологии за повече работа с по-малкък разход на гориво“ е мнението на маркетинговия директор на компанията  за Европа.

Вносителят на агротехника ФЕРМЕР 2000 ще има един от най-големите по площ щандове на изложението БАТА Агро 2011 и всеки ден ще прави демонстрации на новите машини. Така посетителите ще ги видят в работни условия. Фирмата ще организира и тестдрав за тракторите на световната марка Massey Ferguson. Само за периода на изложението от фирмата са подготвили специални условия за закупуване на техника, промоционални цени и възможност да всякакви безплатни консултации и разговори по всичко, свързано с експлатацията на машините.

 

Източник: Tractor.bg