Третия по големина производител на млечни продукти в България - "Фама" ЕАД, мажоритарен собственик на "Сердика-90" АД и Фондът за дялово участие GED и Европейската Банка за Възстановяване и Развитие /ЕБВР/ днес официално подписаха споразумение за финансиране. С него се полага началото на дългосрочно партньорство, част от което е отпускането на шестгодишен инвестиционен заем на стойност 5.5 млн. евро, осигурен от ЕБВР, както и 2.5 млн. евро допълнителна инвестиция от страна на GED.

 

Основен приоритет за Фама ЕАД ще бъде производството на висококачествени млечни продукти, на базата на качествено мляко от фермерите, без използването на сухи млека и млечни заместители.

Една част от заема ще финансира значителното увеличаване на капацитета на "Фама" за производство на пресни млечни продукти, придобиването на допълнително оборудване и модернизиране на производството. Друга част от заема ще бъде използвана за рефинансиране на съществуващи банкови задължения на компанията. "Фама" предвижда развитието на собствена мрежа за дистрибуция, покриваща цялата страна, както и въвеждане на интегрирана софтуерна информационна система (ERP).

 „Този проект ще помогне на Фама да се превърне в силен и ефективен играч на пазара. Той ще засили конкуренцията в млечния бранш в България и ще подобри сътрудничеството на компанията с доставчици и дистрибутори, като същевременно ще предоставя висококачествени продукти на потребителите." каза Питър Брайд, заместник директор, отдел Агробизнес, ЕБВР.

 

"Фама" е на трето място по производство на млечни продукти в България. Добре познати са марките кисело мляко - Роса и Сердика. Производството на "Фама" се намира в Добрич. В момента за компанията работят над 200 души.

От юни 2007 г. "Фама" е изцяло собственост на GED Eastern Fund II, една от водещите независими компании за инвестиции в средни по големина частни фирми, опериращи в Югозападна (Испания и Португалия) и Югоизточна Европа (Румъния и България).  GED управлява около 350 млн. евро чрез четири различни инвестиционни фонда. Основният инвестиционен фокус на компанията е в изкупуването на малки и средни предприятия. Екипът от професионалисти на GED е съставен от тридесет души.

 

Днес в София Фама ЕАД подписа и договор със Сибола Агро, водеща консултантска компания в сферата на агробизнеса, за кандидатстване на компанията по мярка 123 от Програмата за развитие на селските райони.