Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Евросиндикатите: Трябва по-добра връзка между ОСП и приоритетите на ЕС

Подготвя се директива срещу неизрядни работодатели в земеделието

Евросиндикатите: Трябва по-добра връзка между ОСП и приоритетите на ЕС
Автор: Биляна Панчева, Христина Василева,Фермер.БГ
Вярваме, че е абсолютно важно и необходимо да създадем по-добра връзка между ОСП и приоритетите на Европейския съюз (ЕС). така започна изложението си Арнд Спан от Европейска Федерация на синдикатите от хранителната промишленост, земеделието и туризма (EFFAT) пред гостите на втория дебат от серията „ОСП след 2020 – Изборът на България“, организират от Института за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро. 
 
 
По думите на Спанд в Европа има 22 млн. работници, от които 7 млн. получават годишния си доход само от земеделие, а над 4 млн. са трансгранични мигранти.
 
„Тези милиони работници имат много важна работа. И виждаме, че това ОСП е резултат от създаването на общото земеделие на ЕС. Всяка идея за нова национализация или кофинансиране на директните плащания имат силна опозиция от земеделските синдикати на Европа“,  добави експертът.  
 
Той обърна внимание и на ситуацията в България. По думите на синдикалния специалист доходите на българските фермери са доста ниски. 
„В резултата на това виждаме, че около 100 000 българи са напуснали държавата и работят в чужбина. Което много често е при условия, които не са приемливи. Това също е част от Европа“, отбеляза Спанд. 
 
 
Той подчерта важността на директните плащания като основен инструмент за съществуването на ЕС. Според него въпросът е как да се пестят пари, с оглед на Brexit и останалите проблеми в Европа. 
 
„Няма да приемем това, което се плаща от европейците да отива при работодатели, които взимат обществени пари, без да има производство, не мислят за хуманно отношение към животните или за условията на труда за хората“, добави експертът. 
Ето защо европейските социални партньори разработват нов инструмент – една директива, чрез която се регламентира, че всеки, който работи в европейското земеделие трябва да има писмена информация от първия ден на своята работа. 
 
Важният момент е, че работодател, който не дава тази писмена информация, от синдикатите считат, че трябва да бъде изключен от директните плащания или да им се редуцират. 
 
„Парите, които се съберат, трябва да се дадат на националните министри, за да разработват своето земеделие чрез иновации, образование и всичко, което е необходимо за развитието на конкурентоспособността на хората, които работят там“, заключи Спанд.  

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Порожанов: Предстои борба със зъби и нокти
 
Спор в парламента за изслушването на двама министри за чумата
20.07.2018 | 1901 прочитания
Спор в парламента за изслушването на двама министри за чумата
Изключително сложно е положението в засегнатите райони и министрите са там, обясни Емил Христов

Резонни ли са поисканите оставки на експерти от МЗХГ?

news