Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Европейското ръководство за млечни продукти излезе на български език

Официално се въвежда принципът на гъвкавост във всички страни-членки на ЕС

Европейското ръководство за млечни продукти излезе на български език
Автор: Фермер.БГ
Европейското ръководство за добри хигиенни практики при производството на занаятчийско сирене и млечни продукти вече е достъпно и на български език, съобщиха от пресцентъра на Фондация Биоселена.
 
 
Ръководството е разработено от хора от практиката: фермери и занаятчии от цяла Европа, ветеринари, консултанти, технолози и експерти по безопасност на храните по поръчка на Европейската комисия (ЕК).
 
Официално се въвежда принципът на гъвкавост във всички страни-членки на ЕС по отношение на фермерски и занаятчийски производители на сирене и млечни продукти.  
 
„Щом една малка ферма с 25 кози във Франция може да произвежда козе сирене от сурово, непастьоризирано мляко и да го продава на територията на целия ЕС, то такава ферма със същите производствени и хигиенни практики и помещения би трябвало да може да бъде регистрирана официално във всяка друга страна-членка, и да продава без ограничения на територията на ЕС“, коментира управителят на фондацията д-р Стоилко Апостолов.
 
Макар да е предназначено основно за бизнеса, ръководството беше одобрено от ЕК и след това от държавите  членки. Това значи, че то може да се ползва и за нуждите на официалния контрол. За българските условия това означава, че при рутинни проверки могат да се прилагат дерогации и адаптации, когато се отнася за фермерско и занаятчийско производство. Основанието за това е чл. 10 на Регламент (ЕО) 882/2004, допълват от Биоселена и призоваха всички, заети в сектора да използват ръководството.
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
От субсидиране към данъчно облагане на сектор Месо
 

Ще кандидатствате ли с проект по мярка 9 от ПРСР?

news