x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Европейският пазар в окачване на лука от Египет

Първите партии от реколта 2019 производителите ще предлагат средно за 0,20 долара/кг или 0,17 евро/кг

Европейският пазар в окачване на лука от Египет
Автор: Фермер.БГ
Снимка: pixabay
Цените в ЕС и Азия бият всички рекорди, а някои производители задържат своята продукция с цел продажба на още по-изгодна цена. Това поведение е обусловено от отслабването на експортното търсене в страните от Африка и очакването на появата в Европа на първите големи доставки пресен лук от Египет, пише propozitsiya.com, позовавайки се на портал Инфо-Шувар.

Цената на лука в Италия никога не е била такава

Производителите на лук в Египет на свой ред градят доста амбициозни планове спрямо европейския пазар и това влияе на продукцията, чието събиране наскоро започна. Египетските производители са фокусирани върху вътрешния пазар и пазарите от страните в Близкия Изток. През началото на февруари първите едри доставки на лук ще се появяват в европейските страни. 

Първите партии от реколта 2019 производителите ще предлагат средно за 0,20 долара/кг или 0,17 евро/кг. Тази цена е с 25% по-висока от миналогодишната. През 2019 г. заради дефицита на предлагане на собствен лук на европейските пазара, ЕС трябваше съществено да увеличи вноса му. От това се възползваха страните от Азия – най-вече Узбекистан и Казахстан. 

В момента на пазара в Полша вносният лук се предлага за 0,35-0,40 евро/кг – горе-долу на същата цена продават лука си полските производители. 

Във Варшава на едро лукът се продава за 0,45-0,50 евро/кг – това е рекордно висока цена. През януари миналата година лукът в Полша е струвал 3-3,5 пъти по-евтино. 
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Производители на лук против промените в обвързаната подкрепа
 

Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news