Европейската сметна палата започна одит в Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция. Одитът ще продължи една седмица и ще обхване процедурите за изплащане на директните плащания на площ за 2008 г. Проверката е за директните плащания от страна на Европейската сметна палата. Констатациите на одиторите ще бъдат обявени до два месеца с официален доклад, съобщават от ДФЗ.

При миналогодишния одит експертите засякоха сериозни нарушения като надписване или припокриване на терени, извършвани през 2007 г. със съдействието и на администрацията. В резултат на тези констатации Европейската комисия обмисля санкции за страната, които могат да достигнат 20 на сто от директните плащания за 2009 г. Общите плащания за тази година възлизат на 289.7 млн. евро, което означава, че глобата може да достигне 58 млн. евро.

Освен заявленията за миналата година европейските одитори ще инспектират и документацията от 2007 г., по която са направили препоръки през миналата година. От новите проверки отчасти ще зависи и решението на Еврокомисията за санкциите, смятат експерти.

Окончателният доклад на Сметната палата ще излезе до два месеца. По същото време се очакват и изводите от проверките на Програмата за развитието на селските райони, направени от Главна дирекция "Земеделие" през миналата седмица.