x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Зърното в Европа с ръст от 2,7 процента

Най-голям принос през 2017 г. имат пшеница и лимец, следвани от царевица и ечемик

Зърното в Европа с ръст от 2,7 процента
Автор: Фермер.БГ
снимка: pixabay.com
Производството на зърнени култури, включително ориз, в страните от Европейския съюз (ЕС) достигна 310 млн. тона през 2017 г. Това е с около 2,7% повече спрямо година по-рано, показват данни на Евростат.
 
 
Увеличението в сравнение с 2016 г. е в размер на 8,2 млн. тона. То се случва въпреки сушата в много райони на Централна и Южна Европа, както и спада в обработваеми площи – с 1,6 млн. хектара по-малко.
 
Въпреки че Европейската комисия отчита положителни резултати, производството на зърнени култури в ЕС през 2017 г. остава под рекордните 333 млн. тона за 2014 г.
 
Най-голям принос през 2017 г. имат пшеницата и лимецът, които представляват 46% от всички зърнени култури, произведени в ЕС. Следват царевицата (21%) и ечемикът (19%). Останалите 14% се разпределят между овес, ръж и други зърнени култури. 
 
Зърнопроизводство по страни членки на ЕС за 2017 г.
диаграма: Евростат
 
Разбивката по държави членки сочи, че Франция е лидер в производството на пшеница и лимец, ечемик и царевица. Полша пък е водеща при култивирането на ръж и овес.
 
Статистиката за България сочи, че през 2017 г. сме произвели най-много пшеница – 6 млн. тона, което й отрежда шестото място в класацията. Следва царевицата – 2,5 млн. тона, и осма позиция за българските производители сред техните колеги в ЕС.
 
 
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Евростат: Зеленчуците в България рязко поскъпнаха
 

Имате ли затруднения при подаването на заявления за Кампания 2019 за директните плащания?

news