В Брюксел се проведе среща на Европейския съвет по земеделие и рибарство, на която основен акцент бе поставен върху опростяването на Общата селскостопанска политика и намаляването на бюрокрацията в аграрния сектор.

 

Репортер на Фермер.БГ предаде, че по темата за опростяването на ОСП вече са входирани документи, съдържащи над 300 страници с предложения от различните страни членки.


Основните дискусии в рамките на срещата бяха и върху финансовите параметри по 1-и и 2-и стълб от новата ОСП от 2014 г. . Участие от българска страна взе зам.министъра на земеделието и храните Цветан Димитров.

 

Според датския министър на земеделието и храните Мете Гиершков, опростяването на ОСП е един сложен процес, който ще търпи развитие в рамките на дискусии. Според нея намаляването на бюрокрацията в аграрния сектор ще подпомогне не само фермерите, но и самата администрация. За шведския аграрен министър Ескил Ерландсън, опростяването на ОСП е най-важно за бъдещето на активните и младите фермери. Според германския федерален министър на земеделието, храните и защитата на потребителите Илзе Айгнер, залегналите към момента текстове по отношението на т.нар. Зелени плащания са обвързани прекалено много с бюрокрация и според нея голяма част от страните членки ще се обявяват против едни или други клаузи.


„Фермерите трябва да работят на полето, а не да си губят времето в попълване на документация по бюрата в офиса или в администрацията!“, категорична бе Мете Гиершков.


Еврокомисаря по земеделие и развитие на селските райони, Дачиан Чолош заяви : „Ние не трябва да използваме думата "опростяване", с цел да избегнем политически ангажименти и не бива да го използва като извинение. Това, което Комисията очаква от държавите-членки, е да дадат практически и конкретни предложения за опростяванията, след като вече се анализира онова, което до момента е предложено.


„ По отношение на иновациите в земеделието, които трябва да залегнат по-сериозно в новата ОСП, имаме подготвен специален бюджет за земеделската наука, като тя трябва да се свърже с политиките за развитие на селските райони и на селското стопанство. Европейското партньорство за иновации ще ни позволи да създадем мост между изследванията и иновациите и да реагираме по-адекватно на нуждите на фермерите, селските райони и земята.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО :

 

снимки: