Напрежението в земеделския сектор би било огромно, ако заради проблемите с бюджета на ЕС, има проблеми с изплащането на директните субсидии за обработваема площ, коментира Мирослав Найденов след като откри изложението за еко и био продукти в София. Министърът дори предположи, че фермерите биха се вдигнали на протести.

Горещата тема за бюджета на ЕС, съвпада с кризата в Ирландия, а в Комисията обсъжданията се разгоряват още по-жестоко, буквално часове преди да бъдат представени промените в ОСП след 2013 г. От няколко месеца в Европа се прокрадва мнението, че бюджетът за агросектора е твърде щедър и представлява малко по-малко от половината средства на целия съюз.


„Категорично против съм каквото и да е намаляване на бюджета и прилагането на изплащане на части“, бяха думите на Найденов.  По отношение на новите параметри на ОСП министърът заяви, че в момента има заседание на ЕКОФИН на министрите по финансите.

„Получих информацията, че е възможно да има намаляване на средствата за ОСП. Мнението на Съвета на министрите по земеделие е категорично против. А България е два пъти против, тъй като ние и Румъния и в момента не получаваме целия размер на европейските субсидии”, подчерта Найденов. Той припомни, че субсидиите на българските фермери според договора ни за присъединяване ще се изравнят през 2016 г.

 

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!