Европейският съюз (ЕС) да предприеме мерки срещу двойното качество на продуктите на единния пазар, за да няма двойни стандарти при храните и другите потребителски продукти между държавите от Западна и Източна Европа.
 
 
За това настояват представителите на Европейския парламент (ЕП) чрез гласувания и приет с огромно мнозинство на заседание на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите Доклад за двойното качество на продуктите.
 
В Доклада беше прието и Становището на българския евродепутат Момчил Неков за Двойното качество на продуктите на единния пазар, което бе одобрено от Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП, чийто представител е той.
 
Евродепутатите осъдиха продажбата на привидно идентични продукти с по-ниско качество в някои европейски страни като несправедливо и опасно поведение. Те обещаха да работят за намирането на европейски решения, които да третират европейските потребители като равни, независимо от страната им на пребиваване.
 
Те приветстват обществения интерес към темата в страни, в които са извършени анализи, и отбелязва, че доверието на гражданите във функционирането на единния пазар е изложено на риск, което би могло да има отрицателни последици както за Съюза, така и за различните заинтересовани страни, включително за производителите.
 
„Продажбата на нискокачествени храни и продукти в някои държави-членки, въпреки че опаковката и марката изглеждат идентични, е срамно. Това подкопава доверието на гражданите в справедливото функциониране на вътрешния пазар на ЕС. Такива практики са опасни и трябва да бъдат незабавно забранени!“, заяви Олга Сехналова вносител на доклада за двойното качество на продуктите.
 
„Практиката „една марка, един продукт, различно съдържание и качество" трябва да бъде спряна. Бавно или никакво действие на равнище ЕС вече не е опция. Трябва да се погрижим да няма европейски граждани от втора класа, що се отнася до хранителните продукти. Същата опаковка трябва да съдържа същия продукт, независимо дали купувачът е в София или Стокхолм", заяви евродепутат Момчил Неков, цитиран от пресофиса си. 
 
Чрез доклада за двойното качество на продуктите се приканва производителите да обмислят въвеждането на лого върху опаковките, което да показва, че съдържанието и качеството на продуктите от една и съща марка и с еднаква опаковка са еднакви в различните държави членки.
 
Евродепутатите твърдо вярват, че в отговор на загрижеността на европейските граждани относно различните продукти, продавани под една и съща марка в различните държави-членки, практиката – „една марка, един продукт, различно съдържание и пропорционален състав“ трябва да бъде спряна чрез изменение на член 6 на Директива 2005/29 / ЕО от 11 май 2005 г. относно нелоялни търговски практики от страна на търговци към потребители.
 
„ЕП смята, че ако производител иска да предлага продукт на нов пазар (друга държава-членка), той, ако се различава от продукт в друга страна членка, не може да изглежда по същия начин“, са казва в доклада.
 
Според евродепутатите предпочитанията на потребителите не трябва да се използват като извинение за по-ниско качество, а потребителите трябва да бъдат информирани, че продуктът е пригоден за техния пазар, като това да не се приема за даденост.
 
В доклада се подчертава нуждата от създаването на ефективно, прозрачно и международно сътрудничество и споделяне на данни между национални органи, отговарящи за защита на потребителите;
 
Призовава се ЕК да очертае съществуващите национални стандарти за хранителни и нехранителни продукти в ЕС и да се даде оценка на проявата на двойно качество на единния пазар.
 
Докладът за двойния стандарт беше приет от Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите към ЕП с голямо мнозинство (33 – за, 3 против и 1 въздържал се).
 
Европейският парламент ще гласува досието относно Двойния стандарт на пленарно заседание през септември.