Често, когато говорим за ОСП, става дума за подкрепа и пари, но същността е, че произвеждаме храна за европейския консуматор. Ние изнасяме над 70% от продукцията си в Европа. Това е основният пазар на Естония, натам потичат парите. Това заяви Олави Петрон от Министерство на селскостопанската политика на Република Естония по време на първия от серията дебати „ОСП след 2020 – Изборът на България“, който се проведе в Пловдив и беше организиран от Института за агростратегии и иновации и фондация ИнтелиАгро. 
 
 
„Влизайки в Европейския съюз (ЕС), фермерите в страната искаха само стабилност. Сега знаем, че единственото постоянно нещо е промяната. ОСП постоянно се променя. Вървим в правилната посока, но винаги има предизвикателства“, каза Петрон. 
 
По думите му реформите трябва да продължат и то в самата политика по отношение на пазара. Трябва да се осигури по-добра конкурентоспособност и да се развиват нови пазари, счита естонският специалист. 
 
„Вярваме, че трябва да има ясни правила за всички членове на ЕС и ограничено местно финансиране. Естония смята, че финансирането по Втори стълб трябва да бъде увеличено, като директните плащания трябва има, но част от тях е добре да се прехвърлят във Втори стълб като средства за справяне с риска“, заяви Петрон.
 
 
Според него е необходимо да се работи по ограничаване на кризите и да има инструменти за управление на риска. 
 
„Мерките за зелени плащания трябва да са по-гъвкави, по-достъпни и полезни. Смятаме, че трябва да се опростят процедурите по финансиране и да се редуцират административните пречки“, обясни естонецът и допълни, че частният сектор трябва да може да отговаря на търсенето на пазара. Също така естонската позиция е, че земеделските производители трябва да разполагат с фондове в случай на кризи. Друг важен момент е да се работи върху повишаване на конкурентоспособността на фермерите, отбеляза Олави Петрон . 
 
От своя страна представителят на италианското министерство на политиките по земеделие,храни и гори Франческо Тропеа заяви, че следващата ОСП се създава на фона на въпроси като миграционния проблем, модернизирането на индустрията и дигитализираната ера. 
 
 
Като част от приоритетите на Италия за ОСП след 2020 той посочи силен и адекватен бюджет за сектора. 
 
„Това е най-трудната задача за изпълнение. В момента Италия работи усилено върху поколенческото обновяване на сектора. В новата ОСП младите фермери трябва да бъдат приоритет не само по отношение на субсидиите“, обясни Тропеа. 
 
По думите му проблемите на младите фермери са свързани най-вече с финансирането и достъпа до земя. „За съжаление последният проблем не подлежи на решаване от самата ОСП, това е национален въпрос“, отбеляза италианският експерт. Той добави, че според Италия Първи и Втори стълб трябва да останат в ОСП, но да претърпят модернизиране. 
 
„При Първи стълб директните плащания са добър източник на подкрепа за фермерите. Те обаче трябва да станат по-гъвкави. Трябва да използваме повече инструменти за управление на риска. Те трябва да бъдат адресирани към Първи стълб, а не към Втори“, обясни италианецът, като конкретизира, че е необходимо инструментите на риска да се модернизират из основи.  
 
По думите на Тропеа интервенциите са инструмент на миналото. 
 
„Не се нуждаем повече от тях, за да се справяме с кризи. Трябва да се опитаме да ги решаваме с нови инструменти – не става дума просто за пари, необходим е по-добър мениджмънт на производството, по-добра организация и др.“, заключи той.