x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

ЕС върви към опростяване на правилата за използване на географските означения

Търсенето на доказателства е допълнителен ресурс за фермерите, смята евродепутатът Момчил Неков

ЕС върви към опростяване на правилата за използване на географските означения
Автор: Фермер.БГ
Подкрепям в голяма част направените предложения за опростяване на правилата за използване на географските означения. Това заяви евродепутатът Момчил Неков по време на обсъждане в Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент (ЕП) на предложение за регламент за установяване на обща организация на пазарите на селскостопански продукти, относно схемите за качество на селскостопанските продукти и храни.
 
 
„Една от най-големите трудности, безспорно, е събирането на доказателства, че продуктът произхожда от определен географски регион. Приветствам предложението на Европейската комисия (ЕК) това изискване да отпадне, защото вместо да помага на производителите да имат по-бързо видимост, те биват задължавани в търсене на подобен вид доказателства, а това ги ангажира с допълнителни ресурси - финансови и времеви. А основното им призвание е да запазят и създават поминък в селските региони.  Това ще бъде голямо облекчение за производителите, а с това ще се дава по-бързо видимост на уникалните продукти“, коментира Момчил Неков.
 
Той допълни, че географските означения дават защита. „Никой няма право да имитира продукта, като в същото време потребителят е сигурен, че получава гарантирано качество“, каза Неков, цитиран от пресофиса си.  
 
България има само два защитени продукта – българското розово масло и горнооряховски суджук, за разлика от Гърция, които имат над 100 и Италия, които имат около 300.
 
Потенциални български кандидати са Смилянският фасул, Брежанският кестен, Еленският бут, Силистренските кайсии, Странджанският чай и други. Месото от Източнобалканска свиня вече започна процедура по защита, както и Лютеницата от Първомай. До няколко месеца се очаква и решение от Европейската комисията относно Странджанския манов мед.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Махат двойната регистрация на храните с географски означения
 

Промените в схемите за обвързана подкрепа ще ...

news