x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

ЕС подготвя 25% мито за царевицата и други земеделски стоки от САЩ

Брюксел състави списък на американски стоки, за които може да се въведат тарифни ограничения

ЕС подготвя 25% мито за царевицата и други земеделски стоки от САЩ
Автор: Фермер.БГ
Намерението на американския президент Доналд Тръмп да обложи с 25% вноса на чуждестранна стомана може да предизвика като ответна мярка от Европейския съюз въвеждането на 25%  мито за цял списък от американски стоки, в това число царевица, портокалов сок, бърбън и други селскостопански продукти.
 
 
В случай, че се стигне до тези враждебни търговски действия, мерките на ЕС ще засегнат вноса на стоки от САЩ на стойност 2.8 млрд. евро годишно.
 
Наред със селскостопанската продукция за около 951 млн. евро в списъка фигурират тениски, дънки, мотори, яхти, стълби, стоманени изделия и друга индустриална продукция, оценявани на 854 млн. евро годишно, съобщи агенция Bloomberg, цитирана от Investor.bg.
 
Обещанието на Тръмп да ограничи вноса в САЩ на чуждестранна стомана предизвика съпротива в собствената му Републиканска партия и се основава на твърдението за защита на националната сигурност, което ЕС отхвърля.
 
 
Заплахата на Белия дом рискува да предизвика ответни мерки в цял свят и наплив от жалби към Световната търговска организация (СТО), която никога не е отсъждала по спор за търговски ограничения, въведени от съображения за защита на националната сигурност.
 
 
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и екипът му трябва да обсъдят предложението за мерки на среща в сряда, 7 март 2018 г. Комисията обмисля също да внесе жалба в СТО срещу САЩ и въвеждането на така наречените защитни мерки. ЕК се опасява, че заради новите американски мита е възможно стомана от трети страни, предназначена за Щатите, да бъде пренасочена към ЕС и да наводни европейския пазар.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Хоган: ОСП през 2018 г. е политика в развитие
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news