x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

ЕС изнесе храни за 10.6 млрд. евро през първия месец на годината

Европейската комисия отчете 300 млн. евро положителен търговски баланс за януари

ЕС изнесе храни за 10.6 млрд. евро през първия месец на годината
Автор: Фермер.БГ
Износът на селскостопанска хранителна продукция от ЕС достигна през януари тази година 10.6 млрд. евро - с 4.5% повече в сравнение със същия период на 2017 г., стана ясно от месечния доклад за търговията, публикуван от Европейската комисия (ЕК).
 
 
В същото време вносът на селскостопанска продукция в ЕС е на стойност 10.3 млрд. евро. Това означава, че Съюзът има положително търговско салдо в размер на 300 млн. евро през януари 2018 г., съобщиха от ЕК.
 
Най-голям е ръстът на европейския внос от Украйна. Увеличението на доставките от страната на годишна база е на стойност 122 млн. евро. Следва вносът от Индия, където повишението е с 64 млн. евро.
 
Износ на селскостопанска хранителна продукция от ЕС-28 (млн. евро)
 
Източник: EUROSTAT - COMEXT
 
На другия полюс са януарските доставки от САЩ, които намаляват на годишна база със 191 млн. евро, от Аржентина – със 185 млн. евро, и от Индонезия – със 124 млн. евро.
 
 
Европейският износ на селскостопанска хранителна продукция се е увеличил най-съществено в Япония с месечно повишение от 56 млн. евро в сравнение с януари миналата година. Други пазари със значителен ръст на доставките от ЕС са Бразилия с 48 млн. евро повишение, Русия – 43 млн. евро, и Мароко – 41 млн. евро.
 
Намаление на експорта от ЕС в стойностно изражение през първия месец на тази година е отчетено за Саудитска Арабия – с 59 млн. евро, Алжир – с 51 млн. евро, Китай – 49 млн. евро, и Обединените арабски емирства – 39 млн. евро.
 
Най-голям ръст има в европейския износ на бебешки храни за кърмачета, при които повишението е с 81 млн. евро. Следват доставките на захар с януарски растеж от 67 млн. евро, на тестени изделия – с 58 млн. евро, и на храни за домашни любимци – с 57 млн. евро.
 
Увеличение със 121 млн. евро има при вноса на зърнени култури за европейския пазар, като fв тази група не влизат пшеницата и оризът.  Ръст от 53 млн. евро е отчетен при доставките на тропически плодове. 
 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Износът на храни от България расте постоянно вече десет години
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news