Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

ЕС дава 12 млн. евро по схемата за качество на продуктите

Парите са увеличени с 2 млн. евро спрямо миналата година

ЕС дава 12 млн. евро по схемата за качество на продуктите
Автор: Фермер.БГ
12 млн. евро е предвидената сума, която ще бъде отпусната от Европейския съюз (ЕС) за тази година по схемата за качество на селскостопанските продукти и храни. Това заяви евродепутатът Момчил Неков пред Euranetplus. По думите  му миналата година сумата е била 10 млн. евро. 
 
 
Системата е механизъм, който дава защита на потребители в определени географски региони. Тя е разделена на две - ЗНП – защитено наименование за произход и ЗГУ – защитено географско указание. 
 
Разликата е, че ЗНП означава, че всички процеси, свързани с храната - производство, преработка и пакетиране, се осъществяват в определен географски регион, а при ЗГУ един от процесите се осъществява в даден регион. 
 
Възмоности 
По думите на Неков има 11 български продукта, които могат да подадат документи за сертифициране по системата. Едни от тях са куртовският розов домат, куртовската капия. 
 
 
„Целта е да се катализира процес от страна на търговските вериги да се търсят качествени и автентични българки продукти. Така ще се премахнат прекупвачите по веригата. По този начин ще има по-достойно заплащане за самите производители, а от друга страна да има нормална пазарна цена за самите потребители. Същото се отнася и за автентичните български породи“, заяви евродепутатът. 
 
Схемата за качества дава защита от фалшификация на продуктите, а също така и самите производители могат да кандидатстват за субсидиране. 
 
„Парите, давани по тази схема, се отпускат на асоциации на производители на един продукт, за да могат да предложат количества, защото качеството е заложено в самата схема“, обясни Неков.  
 
Външен опит
Германия има водеща позиция в тази област, въпреки че там процедурата за регистриране е най-тежка и най-продължителна. Италия е също сред първите страни по брой на регистрирани продукти. 
 
 
„Само в областта Емилия Романя на базата на два продукта - реджано пармиджано и пармската шунка, има оборот от над 2 млрд. евро годишно“, подчерта евродепутатът и допълни, че допълнителната полза се изразява в повишаване на трудовата заетост, сближаване на местните общности, стимулиране на туризма – кулинарен туризъм, съхранение на местните традиции и история. 
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Анализатор: За да има активна търговия, трябва да предлагаме качество
 
Какво ни казахте: Ще се възползват ли фермерите от подпомагането de minimis
16.10.2017 | 15596 прочитания
Какво ни казахте: Ще се възползват ли фермерите от подпомагането de minimis
Над 60 на сто от отговорилите на анкетата на Фермер.БГ твърдят, че ще се възползват от парите

Нужни ли са допълнителни разяснения по мярка 14?

news