x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

ЕП прие становище за двойния стандарт при храните

В становището се включи и препоръка органите на държавите членки и организациите за защита на потребителите да използват пълноценно вече възможните правни действия

ЕП прие становище за двойния стандарт при храните
Автор: Фермер.БГ
Европейският съюз (ЕС) да предприеме мерки срещу двойното качество на продуктите на единния пазар, като се разработи единна методология и провеждане на сравнителни тестове на хранителни продукти в различните държави членки, които да бъдат завършени възможно най-рано, за предпочитане през 2018 г. Това настояват представителите на Европейския парламент (ЕП), чрез гласуваното и прието с огромно мнозинство на заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони Становище за двойното качество на продуктите на единния пазар на евродепутата Момчил Неков.
 
 
За първи път евродепутати от Източна и Западна Европа се обединиха около тезата, че са необходими мерки за решение на проблема, имайки предвид, че потребителите правят асоциативна връзка между марка, продукт и качество и очакват продукти с една и съща марка да бъдат идентични по отношение на качество и цена, независимо дали се продават в собствената им страна или в друга държава членка.
 
Евродепутатите твърдо вярват, че в отговор на загрижеността на европейските граждани относно различните продукти, продавани под една и съща марка в различните държави членки, практиката – „една марка, един продукт, различно съдържание и пропорционален състав“ трябва да бъде спряна чрез изменение на член 6 и Приложение 1 на Директива 2005/29 / ЕО от 11 май 2005 г. относно нелоялни търговски практики от страна на търговци към потребители.
 
В становището се включи и препоръка органите на държавите членки и организациите за защита на потребителите да използват пълноценно вече възможните правни действия, относно прилагането на законодателството на ЕС в областта на защитата на храните и потребителите, като призовава националните органи да приложат европейското законодателство в областта на безопасността и етикетирането на хранителни продукти на национално равнище.
 
„Производителите не трябва да чакат въвеждането на ново законодателство, а да предприемат активни действия, за да гарантират прозрачност по отношение на състава на техните продукти“, става ясно още от приетото становище. 
 
Евродепутатите считат, че докато практиката – „двоен стандарт“ бъде спряна и с цел да се повиши видимостта на производителите, относно използването на местни рецепти, следва да бъде въведена система за посочване на местните рецепти, използвани при подготовката на конкретни продукти, която да отчита предпочитанията на потребителите и да зачита правото на потребителите на информиран избор.
 
Не на последно място в становището е отбелязано създаването на специализирано звено за мониторинг и контрол в съществуващ орган на ЕС, което да наблюдава пропорционалното използване на съставките в идентични брандирани и пакетирани хранителни продукти и да оценява сравнителните лабораторни анализи за идентифициране на тези нелоялни търговски практики при предлагането на пазара на хранителни продукти.
 
Становището на Момчил Неков за Двойното качество на продуктите на единния пазар беше прието от Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП с голямо мнозинство (41 – за, 1 против и 1 въздържал се). Той благодари на своите колеги за подкрепата и заяви, че се надява на бързи и адекватни действия срещу двойния стандарт при храните. 
 
Очаква се досието относно Двойния стандарт да бъде гласувано на пленарното заседание през септември.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Еврокомисар поиска единен орган срещу двойния стандарт при храните
 
Новите изисквания към касовите апарати – поредният удар върху бизнеса
22.10.2018 | 4059 прочитания
Новите изисквания към касовите апарати – поредният удар върху бизнеса
За удължаване на срока за приложение на Наредба Н-18 и за спешното й преработване настояват браншови и съсловни организации

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?