Специалисти от Американския център за атмосферни изследвания в хода на ново изследване установиха, че половината от цялата годишна норма валежи се извалява средно за 12 дни. 

Топ 7 на аграрните професии на бъдещето

Този „закон“ работи във всяка една точка на земното кълбо и поражда опасения за земеделските реколти – повечето зърнени култури и други растения са привикнали към по-равномерно разпределение на валежите например, казва Юлия Воробьова пред изданието vesti.ru.


В последно време изследователите провеждат все повече наблюдения. Целта е да се моделират възможни сценарии на климата в бъдещето. Съгласно прогнози  занадпред честотата на екстремните климатични явления ще расте, а средното количество валежи в цял свят ще намалее.

Прогнозите на учените не са от най-благоприятните.

Водещият автор на нова разработка Анджелина Пендерграс уточнява, че максималното количество валежи ще продължава да пада в най-влажните периоди. С други думи дъждовните дни ще станат още по-дъждовни. Съответно сухите периоди ще станат още по-сухи. За част от планетата това ще бъде сериозен проблем.

Климатолозите казват, че в хода на изследването са анализирали данни за падналите дъждове всеки ден през периода 1999 до 2014 г. Сведенията са получени от 185 наземни метеорологични станции в цял свят.

Избраният 16-годишен период обхваща най-големите колебания в средногодишното количество валежи, включително провокираните от ефекта Ел Ниньо и други краткосрочни климатични събития.

Анализът на данните показва, през най-влажният ден в годината във всяка една точка на света пада месечната норма от дъжд.

Както може да се досетите, през различните години и в различните региони това събитие не се случва на една конкретна дата. Тенденцията обаче е ясно забележима. Между другото половината от годишната норма валежи, както вече бе споменато, се извалява в рамките на едва 12 дни.



В началото мислех, че ще става дума за месец. Но, когато погледнахме данните от всички достъпни станции за наблюдение, се получиха едва 12 дни, казва Пендерграс.

Един от сценариите на учените, свързан с концентрацията на въглеродния газ в атмосферата, гласи, че при повишаването й в бъдеще може да доведе до съкращаване на 12-дневния период на изваляване до 11-дневен.

Този извод означава, че наводненията ще зачестяват, а щетите, свързани с тях, ще се увеличават.