Месото от диви свине и от домашно отглеждани прасета задължително се изследва, обясни д-р Велка Войнова, началник на отдел „Контрол на храните” към Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил пред Фокус.
 
 
Става въпрос за паразитно заболяване по домашните животни – свине, коне, месоядни, както и по гризачи и диви животни – лисици, вълци, мечки, диви свине и други. Месото се изследва за трихинелозата. 
 
От консумираното трихинелозно месо се развиват трихинели, които се локализират в мускулатурата. Лечението е трудно.
 
„Нека всички хора, които са ловци или гледат домашни животни – свине, еднокопитни, да изследват месото, за да могат да бъдат сигурни поне от гледна точка на трихинелозата”, поясни експертът.