След бума на кредитирането, породено от програмите на ДФ Земеделие, към момента интересът на земеделските производители за финансиране е относително постоянен. Кредитите за земеделските стопани могат да се разделят на две -  инвестиционни и оборотни. Основните цели на инвестиционното финансиране са насочени към добавяне на стойност на произвежданата продукция, а именно изграждане на преработвателни мощности, разнообразяване на производствения микс, увеличаване на добивите от единица обработваема земя. Това заяви за Фермер.бг Константин Костов – директор на Бизнес център Добрич на Алианц Банк България.

Сега е моментът фермерите да разширят своя бизнес


Експертът уточни, че оборотното финансиране се ползва основно за закупуване на суровини и материали извън активния сезон на търсене, когато и цените са по-ниски.

Към момента има повишение на търсенето на инвестиционни кредити от секторите животновъдство и растениевъдство – предимно от овощарите и зеленчукопроизводителите. Това се дължи на факта, че ДФ Земеделие дава приоритет именно на фермерите от тези сектори по новия прием на проекти по мерките от ПРСР, информира Костов, който е отлично запознат с потребностите на земеделците в един от най-активните стопански региони у нас.



Алианц Банк България предлага специализирани кредити, които включват финансиране с цел удовлетворяване нуждите от допълнителен оборотен капитал, както и реализиране на инвестиционните инициативи на земеделските производители.

При инвестиционните кредити един от най-търсените е за покупка на земеделска земя, като финансирането може да достигне до 100% от стойността на закупуваната земя. Нашите предимства са в бързо разглеждане на исканията за кредит, без оценка на предлаганата за обезпечение обработваема земя, и в качественото обслужване, подчертава Константин Костов.

По думите му доста застъпен продукт през последните години е финансирането на проекти по сключени договори с Държавен фонд Земеделие (ДФЗ).

Основното му предимство е възможността за кредитиране на 100% от разходите по проекта, облекчените изисквания по отношение на обезпеченията с ползването на гаранционни споразумения от Националния гаранционен фонд (НГФ).

От оборотното финансиране изключително популярен и търсен продукт е кредитът срещу залог на субсидии за обработваеми площи, допълни банковият експерт.

Попитан за какво най-често теглят кредити агропроизводители, Костов отбеляза, че с приоритет са инвестиционните кредити. Забелязва се и ръст на кредитите за покупка на техника втора употреба.



Нямаме изисквания по отношение на възрастта на оборудването, единствено условие е да има оценка на техниката от лицензиран оценител, която да удостоверява състоянието и нейната цена, уточни Костов.

Дългогодишният му опит сочи, че най-големите опасения на фермерите са като при всеки друг бизнес.

Имам прогнози какво ще произвеждам, направил съм всичко необходимо, за да го произведа, но въпреки всичко може нещо да ми попречи. Точно за тези моменти, когато се случат неблагоприятни метереологични условия и част от реколтата има риск да бъде унищожена, е необходимо продукцията да бъде застрахована. Като част от групата на Алианц България нашата банка предлага цялостни финансови решения, които целят да защитят селските стопани, каза експертът. 

В случай на събитие банката винаги е откликвала на исканията на фермерите за гъвкаво изплащане на кредита, допълни той.

Алианц Банк България няма лимит на кредитите за финансиране.

Преценката за размера на кредита се извършва от банката на база предоставената информация и възможността на бизнеса да обслужва погасителните вноски. Погасителният план се съобразява с цикъла на производството и е с изразен сезонен характер на погасяване, информира директорът на Бизнес център Добрич на Алианц Банк България.

Колкото до максималните срокове на кредитите, те са съобразени със сроковете за откупуване на инвестицията.



Например при строителството кредитите са със срок до 10 години, при покупка на земеделска земя - до 15 години, а при покупка на техника - до 5 години. Гратисните периоди се ползват при кредити с основна цел строителни дейности, като се предлага гратис до пускането на обекта в експлоатация, който в масовия случай не превишава 18 месеца. Оборотните кредити обикновено са със срок до 3 години, когато погасяването се извършва на равни годишни вноски, при кредитните линии и овърдрафтите срокът е до 12 месеца, като може да се извършва револвиране до 10 години, уточни Костов.

Той подчерта, че съвременният банков пазар е изключително конкурентен, което допринася за предлагането на атрактивни лихви. Конкретните условия по кредитите зависят  от срока на изплащане, вида на финансирането, процента на самоучастие и кредитоспособността на клиента.

Ако в момента фермер реши да кандидатства за финансиране, след представянето на всички, изискани от банката документи, в рамките до 4 работни дни може да се ползват средствата от кредит срещу залог на субсидии на обработваеми земи, а до 10 дни са необходими за одобрение на кредит за покупка на земеделска земя.

Константин Костов – директор на Бизнес център Добрич на Алианц Банк България, прогнозира, че през следващите 4-5 години темпът на кредитиране в сектор селско стопанство ще се запаси.